OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

„Vremeplov“: Pola veka hotela „Panorama“

„Otvoren hotel „Panorama“ – naslov je teksta na prvoj strani u 590. broju lista „Polimlje“ od 10. februara 1969. godine.

Podsećajući da je prvenac turizma na Zlataru, hotel „A“ kategorije na Babića Brdu, vlasništvo združenog preduzeća „Progres – generalturist“ iz Beograda, najveće turističke firme u zemlji, list navodi da je završen krajem januara, kao i da je izgrađen u rekordnom roku – za sedam meseci.

Pripreme su počele 1. juna, radovi krenuli 22. jula, a kratak rok završetka jedino je u zemlji prihvatio Građevinski kombinat „Međumurje“ iz Čakoveca.

Pre pola veka rukovodstvo Opštine Nova Varoš najavljivalo je veliki „pohod u turizam“ i „Panoramu“ kao prvi od osam hotela „alpskog sela“, sa 1.000 kreveta. U tekstu „Zlatar – jugoslovenski Sent Moris“, Polimlje“ u broju od 20.maja 1968. godine piše da “Progres“ 1. juna otvara hotel „B“ kategorije („Jezero“) sa 40 ležaja, za koji je adaptirana ranija samačka zgrada „Limskih HE“, sala za 250 gostiju, uvedeno parno grejanje, uređeni prilazi i veliki parking.U isto vreme radila se detaljna urbanizacija Babića Brda, projekat uspinjače, smučarske staze, pominjao i teren za golf…
U izveštaju sa otvaranja „Panorame“ pisalo je da je hotel na nadmorskoj visini od 1.214 metara, po projektu „mladog beogradskog arhitekte Kekovića“, raspolaže sa 200 ležaja, tri sale i bazenom, da će imati prodavnica suvenira i domaće radinosti.

Te zime radila je škola skijanja, gostima su na raspolaganju bile motorne sanke. Posebnu atrakciju prestavljale su „trojke“ iz ljubičevske ergele, koje su vukle sanke, kažu, sve do Vodene Poljane… Uz domaće đakonije na trpezi, gostima su nuđeni specijaliteti od divljači, ribe i francuskog roštilja, a cena pansiona bila je između 53 i 58 dinara.

Novine beleže i da su, posle dve nepune godine rada, „Progresovi“ hoteli zapali u gubitke. Jedno vreme se to krilo, pa su započela trvenja ko će nadoknaditi manjak – Opština ili vlasnik hotela, a onda su u februara 1971. godine uvedene privremene mere.

IZ „PROGRESA“ U „REKREATURS“: Od 1. aprila 1972. godine do prvih dana jula 1973. godine „Panorama“ je bila pod katancem. Hotel je najpre u zakup uzela Republička zajednica za organizaovanje odmora radnika iz Beograda (kasnije „Rekreaturs“), a zatim ga, uz pomoć firmi članica – kupila.

„VREMEPLOV“, NOVA RUBRIKA „VAROŠKIH: Listajući stare albume i novinarsku foto-dokumentaciju, „Vremeplov“ će donositi slike i kraće zapise o vremenu, ljudima i nizu događaja.

Objektiv foto-aparata beležio je izdisaje moba i ručnih poljskih radova, izdanke samoukih majstora – u brvnarama, na crkvinama i vodeništima, na ćuprijama i zadružnim domovima, zavirivao u mlekare i krovinjare.Uz slike Starog Vlaha koga više nema, čitaoci će imati priliku da vide kako su ruke neimara, putara, rudara, gorana i seoskih akcijaša menjale krajolike Zlatara, Murtenice, Javora, Čemernice, te fotografije talasa promena zanimanja i uslova života…

Izvor: varoske.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Crna Gora otvara granice sa Srbijom

Oglasna Tabla

Kafana može, pozorište ne može: Koliko kultura sada ispašta?

Oglasna Tabla

Da li će đaci non-stop nositi maske? Delovi preporuka za roditelje i đake, ali i zaposlene u školama

Oglasna Tabla

Tuga! Mali Jovanovići ostali bez majke

Oglasna Tabla

U OB Užice 104 pacijenata, u Covid bolnici u Krčagovu 42 pacijenata

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo

Oglasna Tabla

Da li ste čuli za Rimski most nadomak Užica?

Oglasna Tabla

Cena ruske vakcine za izvoz najmanje 10 dolara za dve doze

Oglasna Tabla

Nadvožnjak na Sušici biće završen do 21. oktobra

Oglasna Tabla