0.2 C
Uzice
децембар 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Vremenski uslovi idu na ruku pčelarima (VIDEO)

April je jedan od meseci u kome je i rad pčelara najintenzivniji. Ukoliko u toku marta nije izvršen glavni pregled košnica, treba ga obaviti početkom aprila kako bi se obezbedili uslovi za neometan razvoj pčelinjeg društva i, u zavisnosti od potrebe, izvršila proširenja. Ove zime pčelari zlatiborskog kraja na sreću nisu imali veće gubitke u pčelinjim društvima kao što se dešavalo prethodnih godina.

Ovako blaga zima u našem kraju, kažu pčelari, može samo da se poželi. Pčele su imale više mogućnosti tokom zimskih dana da izađu iz košnica radi čišćenja organizma, što je i te kako potrebno. To pčelari zovu „izlet“.

„U njihovim organima za varenje skuplja se hrana i one to istrajno drže, kako ne bi pravile problem u košnici. Kada bude dan za izlet one masovno izlaze. Tada se po snegu mogu primetiti žute i braon mrlje. One to rade kako bi tamo gde obitavaju bilo čisto“, objašnjava pčelar Dragan Kolaković.

April je mesec u kome obično cvetaju biljke ranocvetnice, a to su sve voćke , mnoge šumske vrste , ukrasno bilje i dr. Sa ovih biljaka pčele skupljaju polen i nektar. Na Zlatiboru kao retko gde cveta crnjuša koja je bogat izvor polena za pčela, a zbog toga i med iz ovih krajeva ima posebnu lekovitost i kvalitet. Međutim…

„Ove godine je crnjuša izdala, nije kao što bi trebala da bude. Priroda se pobrinula da to predupredi sa nekom drugom biljkom. Primetio sam, prilikom putovanja za Kragujevac i Barajevo tražeći lokacije za bagrem, da je svuda krenula mrtva kopriva. To su polja, što do sada nije bio slučaj. Posle nje spremio je maslačak koji će ove godine raditi izuzetno dobro“, dodaje Kolaković.

 

Udruženje pčelara „Zlatibor“ Čajetina broji oko 118 članova, a ono što se primećuje je sve veće interesovanje mladih za bavljenje pčelarstvom. Stariji članovi sa zadovoljstvom svoje znanje i iskustvo dele sa onima koji tek počinju:

„Imali smo neka predavanja, druženja, debatne klubove. Imamo različita mišljenja, naravno, ali nema svađe. Mi razgovaramo pa svako uzme šta je za njega. Ja volim da pričam i sa onim koji tek počinje da pčelari. Verujte da uvek nešto naučim“.

Opština Čajetina preko Privrednog društva za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ ima nameru da kroz subvencije ove godine pomogne više čajetinsko pčelarsko udruženje , tako da je ovo još jedan podsticaj za sve one koji razmišljaju o bavljenju ovim zanimljivim poslom.

Izvor:zlatiborpress.rs/Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šest svetskih medalja iz fizike za srpske osnovce!

Oglasna Tabla

Užički genijalci idu u Šangaj!

Oglasna Tabla

Tribina: Značaj kulturno-istorijske baštine Užica

Oglasna Tabla

Vatru potpirivale sveće, vatrogasci se sat vremena borili sa vatrom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Iz drvene čuturice najbolji je cug: Radovanovići za bansekom čuvaju srpsku tradiciju

Oglasna Tabla

Od danas u Srbiji dostava penzija na kućne adrese

Oglasna Tabla

Eko škola u akciji pravljenja novogodišnjih (VIDEO)

Oglasna Tabla

Dečji mjuzikl – Rokenrol za decu u Užicu

Oglasna Tabla

Prodata sevojnička „Budućnost“

Oglasna Tabla