13.8 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

„Vreme časti i ponosa“ u SKC Požega: 19. septembar

Povodom obeležavanja jednog veka od završetka Prvog svetskog rata, Sportsko kulturni centar Požega priređuje gostovanje prigodne pozorišne predstave “Vreme časti i ponosa” Pozorišta  Slavija u sredu, 19. septembra. Ova predstava rađena je po knjizi “Život pretočen u pamćenje” Miće Živojinovića, a adaptaciju i režiju uradio je Boško Puletić. U predstavi igraju glumci Narodnog pozorišta Beograd: Boško Puletić koji tumači ulogu vojvode Živojina Mišića, i Lepomir Ivković u ulozi vojvode Stepe Stepanovića. Kao narator se pojavljuje autor, Mića Živojinović.

Predstava počinje u 20 časova, a krate po ceni od 200 dinara već su u prodaji.

Predstava VREME ČASTI I PONOSA hronološki prati razvoj velikog ratnog i ličnog prijateljstva dvojce gorostasa srpske istorije, Vojvode Živojina Mišića i Vojvode Stepe Stepanovića. Ponikli sa iste klase vojne akademije,svoje drugarstvo kroz najteža životna iskušenja, pretvorili su u veliko lično prijateljstvo koje je trajalo,do samog kraja njihovog života!

Predstava prati istorijske događaje od atentata u Sarajevu, preko bitaka na Ceru i Kolubari, golgote naroda i vojske tokom povlačenja preko Albanije, sve do proboja solunskog fronta, oslobođenja porobljene Otadžbine i stvaranja prve Jugoslavije.
Istoriske ličnosti i ratne događaje nisu uvek procenjivali isto, ali im je ljubav prema narodu i Srbiji, kao i lični integritet uvek bio isti!
(odlomak iz teksta predstave:)

,,Navrhunio se čitav jedan vek u kome su Srbija i njena vojska, jedinstvenim primerom žrtvovanja u istoriji ratova za svoj fizički opstanak, obeležili trajnim pamćenjem jedno vreme, u kome se nisu razlikovali oficir i posilni, u istom rovu za spas Srbije i izbavljenje njenog naroda. To vreme nezaborava, u kome je reč bila tvrđa od zakona; pesma kao odbrana i zaštita, a suza jedini lek i hrana; vreme, u kome je podanik delio poslednje parče hladne i skamenjene proje sa svojim kraljem; vreme, u kome je opanak pregazio čizmu, a šajkača nadvisila šlem; vreme zime i gladi u kome nam je jedini ogrev bila vera u boga, a nada , jedini zalogaj da se preživi i dočeka sloboda…*( Pozorište  Slavija)

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić / Foto: Pozorište Slavija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla