17.4 C
Uzice
октобар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Vozila na metan i u Srbiji, od Beograda do Čačka za 300 dinara

Prema novim zakonima većine zemalja Evropske unije, do 2040. godine zbog smanjenja emisije izduvnih gasova biće zabranjena prodaja benzin i dizel automobila. Jedino prelazno rešenje do tada stručnjaci Evropske unije vide u vožnji na metan koji je ekološki prihvatljiv ali i dva puta jeftniji od benzina.

Zato mnogi proizvođači automobila već nude fabrički prilagođena vozila na metan a ovih dana pojavila su se i kod nas. Po sadašnjim cenama metana kod nas vožnja od Beograda do Čačka košta samo 300 dinara.
Metan je dobio bitku – kažu slovenački eksperti. U Sloveniji autobusi, kamioni i mnoga privredna vozila koriste taj prirodni gas kao osnov za pokretanje. U vazduh se ispušta mnogo manje gasova nego da vozite najbolji hibridni automobil a možete već postojeće vozilo preraditi i voziti na metan.

„Ušteda je velika, na primer za pređenih 30.000 kilometara godišnje mi uštedimo samo na gorivu oko 1.000 evra ili 1.000 litara dizela. Motor se manje haba pa štedimo i na servisu“, kaže slovenački analitičar Janez Pegaran.

Nemački stručnjaci takođe preporučuju metan.

„Računica je jasna, vožnja na metan je dvostruko jeftnija nego na dizel zato se trudimo da već u fabrici prilagodimo motor tom pogonskom gorivu“, objašnjava Volfang Kriser iz „Opela“.

Metan je kod nas kao pogonsko gorivo ovih dana ponudio kupcima i „Autočačak“ u za sada samo jednom modelu – „škodi oktaviji“. Put od Čačka do Beograda košta samo 300 dinara. Prednost fabričke ugradnje je to što se rezervoar ne vidi i ne smanjuje kapacitet prtljažnika.

„Zagađenje je 90 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru što je najprihvatljivije kao ekološki standard na našem tržištu“, kaže Dušan Cincara iz „Autočačak – Škoda“.

Dobra vest je da fabrički ugrađen uređaj za metan ima i višegodišnju granciju a ceo dodatak na cenu vozila isplati se već posle prve godine korišćenja.

Izvor: RTS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Покров Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije -„Uplakana Katarina“

Oglasna Tabla

Nedostaje pet miliona evra: Otvaranje aerodroma Ponikve tokom 2020?

Oglasna Tabla

PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: Kao da je jul, ne oktobar – temperatura do 29!

Oglasna Tabla

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla