27.4 C
Uzice
јун 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

VOZAČE VREBAJU NOĆNI RADARI

Od prvog dana sledeće nedelje počinje pojačana kontrola na drumovima Srbije. Naši „saobraćajci“ dobili 50 najsavremenijih uređaja za merenje brzine.

UPRAVA saobraćajne policije opremljena je sa još 50 najsavremenijih radarskih uređaja za merenje brzine koji mogu da se koriste i u noćnim uslovima, u šta će se uveriti naši vozači već početkom sledeće nedelje.

– Od ponedeljka, 21. avgusta i naša saobraćajna policija će, baš kao i sve članice međunarodne organizacije TIPSOL (28 zemalja Evrope) uključiti u akciju pojačane kontrole brzine vozila na drumovima – kaže Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Republike Srbije.

On dodaje da će posebnu pažnju posvetiti noćnim kontrolama, što savremeni radari omogućavaju.

– Istovremeno će se kontrolisati i alkoholisanost vozača jer je vožnja pod dejstvom alkohola uzrok velikog broja nesreća. Statistika je tu jasan pokazatelj – kaže Milinković. – U poslednje dve godine je na našim drumovima poginulo 1.206 ljudi, a čak 244 je nastradalo u udesima u kojima je neki od učesnika vozio pod dejstvom alkohola. Veliki doprinos smanjenju broja udesa u saobraćaju pod dejstvom alkohola daje i akcija koju već 10 godina zajednički sprovode Uprava saobraćajne policije MUP Srbije i Apatinska pivara „Dok pijem ne vozim“.

Prosečno se, godišnje, u Srbiji iz saobraćaja isključi oko 50.000 vozača zbog nedozvoljene količine alkohola u krvi, dok je njih oko 10.000 moralo da bude zadržano na trežnjenju.

– Ovakve akcije daju sjajne rezultate, jer deluju i preventivno – kaže Milinković kome je generalni direktor Apatinske pivare Vladimir Novaković uručio novu donaciju od 10 najsavremenijih alkometara.

Ukupno, za poslednjih deset godina, donirano je 105 alkometara.

USKORO NOVI ZAKON O SAOBRAćAJU

SVI pravilnici neophodni za unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije su završeni, pa i onaj na koji se čeka još od 2009, Pravilnik o tehničkim pregledima.

– Pravilnici će biti usvojeni istovremeno kada i novi zakon o bezbednosti saoobraćaja koji će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru – kaže Boban Milinković.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

XROSS CHALLENGE 2019 – Lokacije za posetioce

Oglasna Tabla

„Sportske igre mladih“ po drugi put održane na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan davalaca krvi

Oglasna Tabla