0.2 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

VOLONTERI IZ UŽICA I ČAJETINE U PODRŠCI INKLUZIVNOM OBRAZOVANJU

djak
Kao deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju, u Užicu se redovno realizuju radionice sa volonterima i učenicima Specijalne škole „Miodrag V. Matić“. Četrdeset mladih volontera iz Užica i Čajetine je početkom godine pohađalo obuku za povećanje kompetencija i veština za obezbeđivanje podrške deci i mladima sa smetnjama u razvoju, a obuhvaćene su teme kao što su razvoj inkluzije, asisitvne tehnologije, zakonski propisi u polju obrazovanja i socijalne zaštite dece sa smetnjama u razvoju, timski rad i komunikacija sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju. Obuku je realizovao Užički centar za prava deteta, a nakon obuke, u Čajetini i Užicu je formiran Volonterski servis.

Čajetinski volonteri, kako je predviđeno projektom, tokom 12 meseci učestvuju u radionicama u okviru Dnevnog boravka za decu sa smtnjama u razvoju u Čajetini, a mladi užičani realizuju radionice sa učenicima Specijalne škole „Miodrag V. Matić“.

Na poslednjoj radionici, mlade volonterke sa Učiteljskog fakulteta u Užicu su pravile didaktički materijal po Montesori metodi za srpski jezik, koji se koristi u nastavi sa decom sa smetnjama u razvoju. Koordinator volontera je Sandra Šobotović, defektolog u školi „Miodrag V. Matić“.

U Srbiji, projekat realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V. Matić“ iz Užica.

U Crnoj Gori, realizator projekta je „Dnevni centar za decu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju Pljevlja“, u saradnji sa Centrom za decu i mlade sa smetnjama izBerana, srednjom školom „Tanasije Pejatović“ iz Pljevalja i Udruženjem roditelja dece sa smetnjama „Zrak nade“.

Projekat je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, traje 15 meseci, a finansira ga Evropska unija.

Izvor: www.zlatiborpress.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla

Kremast i mlečan sutlijaš kakav je samo baka znala da napravi

Oglasna Tabla

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Oglasna Tabla

Majk Tajson oduševljen srpskom slikom: umetnik iz Užica ovekovečio boksera na lipovoj dasci!

Oglasna Tabla

Koliko će nas u 2020. koštati registracija automobila?

Oglasna Tabla

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla