-2.2 C
Uzice
19 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Volonteri iz sveta izvuku iz potoka 800 vreća smeća

Zlakusa – Mladi volonteri s raznih strana, iz Meksika, Danske, Nemačke, Turske i Srbije, čiste i uređuju ovih dana selo grnčara Zlakusu i okolinu na devetom međunarodnom eko-kampu „Zlakusa”. Organizuju ga udruženje „Zavičaj” i etno-park „Terzića avlija” iz Zlakuse u partnerstvu s Mladim istraživačima i Volonterskim servisom Srbije, te Unijom užičkih srednjoškolaca, uz podršku ambasade SAD i grada Užica.

Lepa i korisna je to internacionalna akcija, na kojoj ovog leta mladi učesnici uređuju ulaz u selo, krče prilaz spomeniku na brdu Gradina i lokaciju na kojoj se planira volonterski katun za buduće eko-kampove, obnavljaju markacije duž 60 kilometara pešačkih staza. Takođe, učestvuju i u radionicama izrade grnčarije i pravljenja narodnih nošnji, uče naše narodne igre, pomažu domaćinima u berbi malina, upoznaju znamenitosti celog kraja i našu nacionalnu kuhinju, daju tehničku podršku manifestaciji „Zlakusa u pesmi i igri”, koja se održava 7. jula.

A smisao eko-kampa i ovog volonterskog rada, kako ističu u „Terzića avliji”, jeste pre svega da probudi ekološku svest lokalnog stanovništva i razvije volonterski duh mladih. Savet za razvoj Zlakuse ima viziju da ovo selo proglasi prvim ekološki čistim selom u Srbiji, kao i balkanskom prestonicom grnčarskog zanata.

Dok oko namera s grnčarijom nema brige, jer se Zlakusa pročula po originalnoj tehnici izrade zemljanih posuda i sve je više mladih majstora tog vekovnog zanata, izgleda da s ekologijom i svešću naših ljudi neće biti lako. Volonteri iz ukupno 18 država na dosadašnjim eko-kampovima redovno bi čistili divlje deponije duž lokalnih vodotokova pored kojih prolaze obeležene pešačke staze, uklanjali smeće i tragove nemara po selu i okolini, ali već naredne godine ovde bi opet bilo takvog posla.

– U proseku tokom jednog eko-kampa iz ambisa lokalnih potoka izvlačilo se i do 800 vreća smeća, i do dva traktora krupnog otpada – navode organizatori.

Izvor: politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla

Bake savetuju: ČETIRI namirnice koje nam jačaju imunitet!

Oglasna Tabla

Nekada TU-ČA, danas borba za prvaka Srbije!

Oglasna Tabla

Brže i jeftinije do novog pasoša u slučaju krađe ili gubitka

Oglasna Tabla

Marina Lazić na svoj rođendan prva doplivala do časnog krsta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 19. januar

Oglasna Tabla

Данас је Богојављење

Oglasna Tabla

Preko 90 prijavljenih za plivanje za Časni krst u Užicu!

Oglasna Tabla