OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Vodostaj Zovinskog jezera u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta

 

Bajina Bašta – Sa Zaovinskog jezera na Tari poslednjih dana stižu slike na kojima se vidi da je poprilično ispražnjeno, a vodostaj je prema rečima meštana, pao na oko 840 metara, što je za samo desetak više od vodostaja u 2019. godini kada je situacija bila alarmantna. Žitelji sela Zaovine ističu da su zabrinuti, jer se plaše potencijalnog pokretanja klizišta kao što je bio slučaj pre dve godine, prenosi agencija RINA.

„Ponovo se suočavamo sa istim problemom, nivo jezera je opadanju i ono što nas njaviše plaši jeste ponovno pokretanja klizišta, što je vrlo moguće ako se ovakvo stanje nastavi. Ukoliko bi se to dogodilo rizikuje se obrušavnje zemlje koje bi izazvalo pregrađivanje jezera, a zatim bi vrlo lako moglo doći do poplavnog talasa. Klizište sada miruje, ali opasnost da se pokrene ukoliko dodatno opadne nivo jezera je izuzetno velika“, izjavio je za RINU, Milovan Jelisavčić iz sela Zaovine.

U ovom selu većina stanovnika bavi se turizmom, a veliko je pitanje kako će proteći predstojeći praznici, jer posetioci neće doći, platiti smeštaj kako bi gledali u poluprazno jezero.

„Rezervacija ima mnogo, jezero je ovde svakako najveća atrakcija, pa je veoma neizvesno da li će turisti sada uopšte doći. Jedva smo se izborili sa problemom koji smo imali 2019. godine, pa zatim sa korona virusom. Borimo se za svakog gosta, a turisti kad dođu očekuju da vide onu lepotu kao na slikama, a onda ih dočeka potpuna suprotnost. Gole strmine i blato“, rekao je Milovan.

Spuštanjem nivoa jezera pričinjena je šteta i ribljem fondu na ribnjacima koji se nalaze u neposrednoj blizini.

„Mrest je ostao na suvom i sva mlađ je uginula. Ugrožen je ceo riblji fond kod nas i u obližnjim ribnjacima, situacija je zaista teška. Ako se ovakavo stanje nastavi imaćemo dalekosežne posledice“, izjavio je Dragan Lazić direktor ribnjaka na Zaovinksom jezeru.

Zaovine su reverzibilno jezero Hidrocentrale Bajina Bašta, ono prima veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac, ali iz njega ispušta i istim cevima je vraća niz planinu kad nivo Perućca opadne.

RINA

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički studenti o značaju vakcinacije akcijom “Pitam da čujem”

Oglasna Tabla

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla