ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЛЕПОТА И ЗДРАВЉЕ

Vodnjika – lekovito piće naših predaka, pravi eliksir mladosti i najbolje sredstvo protiv mamurluka

Vodnjika je jedno od najstarijih zdravih pića naših predaka. Pravi se od šumskih plodova i divljeg voća. Zbog svojih lekovitih svojstava cenjena je od davnina, a postoji jednostavan recept kako da je napravite sami.

Pravi je eliksir mladosti. Ako redovno pijete ovaj zdravi fermetisani napitak kažu da možete doživeti duboku i lepu starost, posebno ako za vodnjiku birate divlje plodove, koji rastu na nezagađenim područjima. Vodnjika (ili kako je neki zovu venovača) je puna enzima, minerala i vitamina, a obično je pripremaju u oktobru i novembru. Ovaj napitak je vrlo zdrav, jer se obično priprema od divljeg bobičavog voća, koje je bogato vitaminom C i antioksidantima. Jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od gripa i prehlada. Koriste je i kod problema sa mokrenjem, probavom (posebno zatvorom), iskašljavanjem… Ovaj napitak ubrzava metabolizam, dobar je i za one koji su na kuri mršavljenja, ali, prema nekim verovanjima, i za one koji se bore sa astmom. Za one sa povišenim pritiskom nije preporučljivo da konzumiraju previše vodnjike jer ima malo alkohola. Zanimljivo je i da spada među najbolje domaće lekove protiv mamurluka, jer kako kažu “klin se klinom izbija”. Oni koji su je probali tvrde da posle jedne šolje vodnjike mamurluk bude kao rukom odnesen.

Kako se pravi vodnjika?

“U kantu sa deset litara vode stavi se po kilogram takiša – divljih krušaka i kilogram divljih jabuka, te po čaša kleke, šipurka, trnjina, gloginja i drenjaka, pa i nekoliko zrna klele. Obično najviše 4 kilograma voća na 10 litara vode. Samo još treba sačekati minimum tri nedelje i dobiješ potpuno zdravo i osvežavajuće piće” – priča za “Blic” o spravljanju vodnjike Petar Nikolić, trgovac na užičkoj pijaci koji prodaje sastojke za lekovito piće. “Takiša je 400 dinara, divlja jabuka 50 za kilogram. Po 50 su i čaša šipurka i ostalih plodova. Kad se sve sabere, 10 litara vodnjike košta oko 750 dinara. Mali ceh ako se zna da u ovom piću plivaju vitamini.”Neko stavlja i mušmule i dunju, zbor mirisa, ali se tada manje meće takiše i divljaka. Vodnjika je piće na blagoj bazi alkohola, kiselkasta, a ko kiselo ne voli, može da pošećeri. Slatka još bolje prija” – objašnjava Nikolić.

Kada počne da “rezi”, da “kisi” možete je piti. Tada se obično pije razblažena sa vodom, jer je prejaka. U vodnjiku možete dodavati vode (u kantu ili bure), tako će vremenom biti sve blaža. (Koliko potrošite, toliko vode dodate). Najlepša je kada je jaka i kada je razblažite sa vodom i dodate malo meda.

Šipurak je bogat vitaminom K i ima više vitamina C nego limun. Kleka dobro dođe za varenje, lečenje prehlade i astme. Gloginje su dobre za srce i imaju antidepresivno dejstvo. Trnjina prija želucu i suzbija kašalj. Drenjine su za bolju krvnu sliku, dovoljno je samo setiti se izreke – zdrav k’o dren.
Vodnjika se masovno ostavlja pred zimu u užičkom kraju, ređe u drugim delovima Srbije, u pojedinim se o njoj uopšte ne zna.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

ГГ Слога: Свакодевно нас „бомбардују“ порукама колико је уложено у здравство Ужица

„На кафи са предузетницама“- Караван женског предузетништва ПКС у Ужицу

За санацију депоније Дубоко издвојено 30 милиона евра, радови почињу у септембру

Све је спремно за 10. јубиларну Гулашијаду – у суботу сви за Пријевор

У уторак четврти протест Иницијативе „Да (НЕ) дишемо Дубоко“!

При крају грађевински радови на објекту новог вртића, истовремено реконструкција „Невена“

Саопштење коалиције Србија центар – Демократска странка

Представљање холандскe технологије компаније „BluCon“ (видео)

Дневница берачима малине и до 6000 динара