13.5 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

Vodite računa, ovo nikako ne bi trebalo da radite: Velika opasnost od požara vreba zbog grejalica, plina i peći

Ovo doba godina kada nastupa zima je najopasnije jer svakodnevno vreba opasnost od požara, najčešće zbog nemara ukućana. Komadant vatrogasnog-spasilačkog bataljona iz Beograda Mili Jovičić savetuje kako da se spreči požar  ali i da se reaguje ako do toga dođe.

“Broj požara povećava se pred početak i kraj grejne sezone, jer tada građani dogrevaju stambene objekte na različite načine. Uglavnom se radi o upotrebi grejalica ili grejalica i peći na propan-butan. Veliki problem predstavlja i loženje na čvrsto gorivo u onim delovima grada gde nema daljinskog grejanja kada građani nisu pred grejnu sezonu očistili dimnjak. U divljim naseljima imamo problem jer stanovnici kradu kablove da bi koristili struju i spaljuju kablove da bi preprodavali bakar. Takođe, oni žive uglavnom u improvizovanim kućama od kartona ili drugog lako zapaljivog materijala. Oko 20 do 25 puta godišnje u takozvanim nehigijenskim nastane veći požar, čije širenje ne može da se spreči zbog građe koja je korišćena”, kaže Jovičić.

“U stanovima koji se greju ili dogrevaju pećima na propan-butanmože doći do eksplozije, pa požara usled nepravilnog rukovanja tim pećima, što može imati smrtonosne ili mehaničke povrede”, navodi Jovičić.

“Dešavalo se da je nekome hladno i da grejalica bude isuviše blizu kreveta, i zato smo imali intervenciju. Zbog manjka parkinga u gradu, nije retkost da se uz kontejner nađe i automobil i da se vatra od bačenog žara proširi s kontejnera na vozilo. U proseku spasimo oko 350 osoba u toku godine. Statistika beleži da od tog broja, nažalost, oko 10 osoba strada, najčešće starije osobe”

“Kada izbije požar, građani ne znaju kako da se ponašaju, iako smo radili redom edukaciju i delili flajere i postere, ali s tim nastavljamo i dalje. U većini slučajeva greška je da otvaraju vrata svojih stanova, onda dim ulazi unutra. Na taj način su ugrozili sopstvene živote, jer se dim uvek širi vertikalno uvis. U najmanju ruku, nastaje i materijalno oštećenje jer će im zagaraviti zidove. Nasuprot tome, treba ostati pribran i u stanu.

Telefon 193 je dobro poznat. Treba da pripreme peškire, krpe i odevne predmete i natope ih vodom. Ako je bezbedna evakuacija moguća, učiniti to stepenicama, inače nikako ne izlaziti ako je puno dima. Sve zavisi i od toga gde je požar. Ako je, na primer, na trećem spratu, na prvom i drugom mogu bezbedno da izađu, a četvrti i peti su ugroženi. Kada ekipe dođu, evakuacija i spasavanje života imaju prioritet nad gašenjem požara”, ističe Jovičić.

Izvor:kurir.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla