OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„Vodiče kroz zanate i zanatske radionice“ u izdanju Muzeja na otvorenom ,,Staro selo’’ u Sirogojnu

Kačari, pintori ili bačvari su zanatlije čiji je osnovni materijal za izradu proizvoda drvo. Majstori koji više izrađuju sudove sa ravnim zidovima (kace različitih veličina, buce, kravljače, kačice, čabrovi, kapalice, tabarke, parionice i dr.) su kačari, dok su pintori ili bačvari majstori koji prave burad (bačve).
Kako je u zlatiborskim selima dominirala izrada sudova sa ravnim zidovima za mleko, mlečne proizvode, vodu, zimnicu i sl., korišćen je termin kačarski zanat, ali pored ovih sudova kačari su se bavili i izradom buradi različitih zepremina. Proizvodi kačarskog zanata su kružnog ili ređe ovalnog oblika izrađeni od spojenih daščica (duga) širine 3-5 cm užlebljenih u osnovu kružnog ili ovalnog oblika, dok su sa spoljne strane učvršćeni sa nekoliko drvenih ili metalnih obruča. Specifičnost izgleda i oblika zavisi od njihove upotrebe.
Šumoviti predeli i privreda u zlatiborskim selima uslovili su pojavu i kontinuirani razvoj kačarskog zanata. Početkom 20. veka formirana su dva centra za izradu drvenih sudova: Rožanstvo, Sirogojno, Gostilje, Alin Potok, Kriva Reka, Čajetina i Ljubiš, a drugi centar ove radinosti formiran je od majstora koji su radili u selima: Nikojevići, Skržuti, Ravni. Ovaj zanat se održao u selu Rožanstvo gde je devedesetih godina 20. veka evidentirano 18 majstora, dok je danas taj broj znatno manji.
Kako je izrada kačarskih proizvoda dopunska delatnost koja se obavlja kada se završe ratarski poslovi, nisu postojale posebno izdvojene radionice. Posao se obavljao (u zavisnosti od vremenskih prilika) napolju (na otvorenom ili pod tremom) ili u kući uz svetlost luča ili vatre sa ognjišta. U drugoj polovini 20. veka kada proizvodnja uzima veće razmere, za ove potrebe prave se manji objekti sa tremom u kojima je proizvodnja mogla da se odvija tokom cele godine.
Kačarska radionica u Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ smeštena je u podrumu objekta – zgrada ili vajat (korišćena za spavanje članova domaćinstva) u okviru rekonstruisanog seoskog domaćinstva – dela stalne muzejske postavke. Opremljena je alatom koji je pripadao majstoru Ješku Kovčiću iz Rožanstva koji se zanatom bavio sve do sedamdesetih godina 20. veka. Alat je za Etnografsku zbirku otkupljen 1993. godine, a kasnije dopunjen poklonima ili otkupom od drugih majstora iz Rožanstva i Severova. Od 2002. godine izložen je u stalnoj postavci.
Kačarski alat čine: različite vrste testera (kladara, bičkija, ručna testera), strug (rapon, stružnica), razčite vrste i veličine rendića (oblo i ravno rende), bradva, sekira, čekić, mlatac, skobla, utornjak, đeljka ili maklja, đeljarka, potrbušina, svrdlo (burgija), turpija, šestar, štipaljka, čap, nagibača, nategača i vint (korišćen za savijanje duga prilikom izrade burića). Pojedini kačarski proizvodi izloženi su u samoj radionici, dok su ostali, u skladu sa upotrebom u svakodnevnom životu izloženi u mlekaru (kravljača, kačica, čabar), podrumu (burad za rakiju različih veličina, levak za sipanje rakije u bure), kačari (kace, burad, deo pribora za pečenje rakije – kapak, tabarka, kapalica), kolibama (kačice i čabrovi), u kući i kućnom podrumu (buce, džbanovi, šafolji, parionice, čabrovi).
Zahvaljujući majstorima, kačarima Mirku i Radu Kovčić iz Rožanastva posetiocima se u okviru kačarske radionice predstavljaju i znanja i veštine tradicionalne izrade kačarskih proizvoda. Na ovaj način se materijalna baština koja uključuje sve ono što je fizički opipljivo i golim okom vidljivo povezuje sa nematerijalnom baštinom koju čine narodna znanja i veštine koje i dalje žive i razvijaju se, koju pojedinci praktikuju i prepoznaju kao deo svog kulturnog identiteta, čuva i predstavlja publici Muzeja.
Snežana Tomić,
etnolog, muzejski savetnik

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički studenti o značaju vakcinacije akcijom “Pitam da čujem”

Oglasna Tabla

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla