ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Voćari tužili državu: Ubio ih grad, a onda i sud

Poljoprivredni proizvodjači sa područja Arilja, Ivanjice i Čačka tužili su državu jer su pretrpeli veliku štetu zbog nefunkniosanja protivgradne zaštite. Prve presude su donete ali su proizvodjači nezadovoljni jer su sudovi dosuđivali svega 30 ili 50 odsto naknade od punog iznosa pretrpljene štete. Zbog toga najavljuju da će pravdu potražiti pred sudom u Strazburu.

Porodica Zorana Jelića bavi se isključivo voćarstvom na više od 11 hektara u selu Miokovci nadomak Čačka. Gradonosni oblaci su im 2018. i 2019. godine gotovo stoprocentno uništili kajsije, jabuku, krušku i trešnju. Za to krive državu jer protivgradne stanice nisu dejstvovale ili je to urađeno kasno zbog preleta aviona.

— Naime, 12. maja 2018. godine RHMZ i raketne stanice koje se nalaze u Miokovcima nisu dejstvovale na gradonosni oblak koji je naneo ogromnu štetu selu ali i Jančićima, pre svega na voćarskim kulturama. Štete su procenjene na 80 do 90 odsto u zavisnosti od lokaliteta gde se nalazi. Iz tog razloga podneta je i tužba. Moram da naglasim da smo te godine imali grad u četiri navrata — kaže Zoran Jelić.

Voće se ni dan danas nije oporavilo, kao ni finansijski njegova porodica jer su morali da se kreditno zaduže da bi preživeli i platili sve obaveze prema državi. Sa druge strane, obećana pomoć od strane gradonačelnika i ministara nikad nije stigla.

— Shvatili smo da smo izigrani, da je to bio jedan predizborni EPP. Ostali smo uskraćeni na sve odgovore, i jednostavno morali smo da posegnemo za tužbama i da pravdu potražimo na sudu — navodi Jelić.

Medjutim, teško da će pravdu izboriti u Srbiji, bar sudeći po prvim presdudama Apelacionog suda koji je ublažio presude viših sudova, priznajući štetu od 30 do 50 odsto. Kako smatra sud, voćari su bili obavezni da postave protivgradnu mrežu u svojim zasadima.

— Važno je istaći da je ovakvim postupšanjem povređen Ustav Republike Srbije jer je članom 32 predviđemo pravo na pravično suđenje. Kao elemenat prava na pravično suđenje je pravo na pravnu sigurnost. Dešava se nezamisliva stvar, da ljudi iz istog sela koji su zahvaćeni istom elementarnom nepogodom, koji imaju istu katastarsku površinu, u jednom slučaju dobijaju iznos za naknadu štete od 100 posto, a u drugom slučaju 20 ili 30 odsto — kaže Miško Dimitrijević, zastupnik voćara.

Bahatost, javašluk i nebriga države su, kako ocenjuje, doprineli da ljudima voćnjaci budu uništeni iz korena, pa je veliki broj prodoica ostao bez prihoda. Zbog toga se srpski voćari spremaju da pravdu potraže i pred Evropskim sudom u Strazburu. Kažu da su rešeni da nateraju državu da ozbiljnije uredi sistem protivgradne zaštite, pre svega da izgradi automatske stanice.

Izvor: ozonpress.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа