ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Владимир у селу Стапари успео да припитоми опасну птицу грабљивицу


 

Ужице – Kад помислите на птице грабљивице, већини људи прва социјација су оштар кљун и дугачке канџе.

Не бисте волели ни да их сретнете, а не да их држите у руци. Ипак, захваљујући вештим соколарима и то је могуће, а да немате никакве последице ни огреботине. Владимир Илић у свом сеоском доаћинству у Стапарима код Ужица већ годинама уназад има интересантног пријатеља – Харисовог јастреба који се често назива и „летећи вук“.

Фото: РИНА

„Љубав према соколарству је неизмерна, то је начин живота, није нимало јефтин спорт и није спорт где се птица само држи у кавезу и храни. Са птицом мораш да радиш, соколарство мора да се учи, мора да се зна. Ово је специфична и врло посебна птица, феноменалан ловац који прави баланс у природи уништавајући штеточине. Иако понекад можеда делује опасно, истина је далеко од тога. Чак му и деца прилазе и сликају се са њим“, каже овај соколар за РИНУ.

Летећи вукови су поприлично прилагодљиви, згодни за обуку и соколарски рад. Красе их спретност, упорност, изоштрена памет док вребају и хватају плен. Имају изражену ловачку црту, а занимљива је чињеница да су мужјаци мањи од женки.

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

„Он сада није у ловној тежини, мало је угојен због зиме, међутим, самим његовим понашањем знамо да ли смемо да га пустимо. Једноставно птица се познаје, зна се како са њом да се понаша. Он је навикао са нама, са децом, безопасан је, Харисов јастреб је најмирнија и најлакша птица за рад“, каже Владимир.

вај Ужичанин у свом селу направио је природну оазу коју љубитељи чистог ваздуха, животиња и здраве хране из године у годину посећују у све већем броју.

Како каже, код њега првенствено воле да дођу људи који су природњаци, и ко није волео село, кад дође овде и види ову лепоту заволи. По његовом мишљењу природа је слобода, лек, живот. И сам је, како каже, лек за своје бољке пронашао у Стапарима живећи у и са природом.

„Село није само њива, шљива и ливада. У селу могу да се раде и други послови, као што су туризам, здрава храна, где људи са стране долазе да то виде, пробају. Што се тиче свих ових животиња које овде имамо, то су све наши љубимци, никад ништа нисмо продали, заклали они су нон стоп ту и лети и зими. Дружимо се са њима, радимо биолошку заштиту са птицом Харисов јастреб, који иде у слободан лет, долази на руку, ми уживамо са тим животињама, као и наши гости”, казао је он.

Село Стапари је једино село у које може да се стигне пругом, реком, аеродромом и путем. Смештено на тромеђи Златибора, Златара и Таре, Мокре Горе крије велики туристички потенцијал.

„Са својим гостима увек остајемо у контакту, они нам се радо враћају и мислим да је већина жељна активног одмора на селу, интеракције са људима, животињама и биљкама и то је оно што их привлачи у Стапаре”, закључује Владимир.

Извор: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце