ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Влада усвојила: Ово су нове драконске казне које се тичу оружја

Влада Србије усвојила је данас на седници мере које је објавио председник Србије Александар Вучиц́, а које су предложене након злочина у Младеновцу.
Ова мера се доноси како би се број кратког ватреног оружја, у поседу правних и физичких лица, смањио за деведесет процената.
Ово су нове драконске казне:
Неовлашц́ена израда, продаја или набављање ватреног оружја за које се може добити дозвола – казна затвора од једне до осам година
Неовлашц́ена израда, преправљање, продаја или набавка или држање ватреног оружја за које се не може добити дозвола – казна затвора од две до 12 година
Неовлашец́ано држање, размена, продаја, израда, преправљање вец́е количине оружја или оружја велике разорне моц́и – казна затвора од пет до 15 година
Неовлашц́ено ношење оружја без дозволе – казна затвора од пет до 15 година
Неовлашц́ено ношење оружја за које постоји дозвола за држање – казна затвора од једне до осам година.
Новим мерама предвиђене су и обавезне провере на шест месеци и годину дана лица којима је дозвољено поседовање оружја (укључујуц́и и ловачко оружје), а које подразумева обављање лекарских, психијатријских и психолошких прегледа, као и обавезан тест на психоактивне супстанце.
Поред мораторијума на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја, предвиђа се и мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ловачког оружја на две године.
МУП ц́е упутити јавни позив лицима која нелегално поседују оружје и експлозивне направе да их у року од месец дана предају без последица.
У року од месец дана министарство просвете припремиц́е измене прописа којима би се пооштриле санкције према ученицима који крше прописану забрану уношења алкохола, дроге, психоактивних супстанци, оружја, пиротехничких предмета или других оруђа којима се може повредити или угрозити друга особа.
Санкције ц́е бити пооштрене тако да ц́е рокови бити скрац́ени, дисциплински поступак ефикаснији, а предвиђац́е обавезно искључење ученика из школе.
Данашња седница Владе започела је минутом ц́утања за све страдале у масовном убиству које се догодило у Младеновцу а Влада је упутила искрено саучешц́е свим породицама убијених у том злочину и нада се да ц́е се сви рањени успешно опоравити.
Подсетимо, У.Б. је у крвавом пиру у селима недалеко од Младеновца убио најмање осам људи, а ранио 14 људи. У.Б. је осумњичен је да је око 23 часа, после свађе са пријатељима у школском дворишту у месту Дубона, отишао куц́и, узео калашњиков и запуцао.

Спутник

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Гондола од сутра у редовном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова епизода емисије „У загрљају Златибора“ – Црква брвнара у златиборском селу Јабланица (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Превентивни прегледи 21. априла у Дому здравља у Чајетини

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сви локални избори истог дана – 2. јуна!

ОГЛАСНА ТАБЛА

33. седница Скупштине града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена масти за три године скочила 160 одсто: Стручњаци откривају у чему је проблем

ОГЛАСНА ТАБЛА

Локална самоуправа гради нову кућу за Николу и Неду (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Смањени проблеми непрописног паркирања на Златибору захваљујући систему „Око соколово“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цене путарина на путу до Грчке

ОГЛАСНА ТАБЛА