Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Влада усвојила измене више уредби из области пољопривреде

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници више измењених уредби које се односе на пољопривреду, а тичу се субвенција по грлу стоке и повећања прелевмана и премија за млеко.

Изменама више уредби, поред осталог, прелевмани за сиреве и остале производе биће повећани на 300 динара, али и уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара.

Такође, подижу се и субвенције по грлу за приплодне млечне краве, и то са 30.000 на 40.000 динара, а субвенције ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току. Укупан износ повећања износи 2,3 милијарде динара, а за ову меру ће у текућој години бити исплаћено укупно 14,3 милијарде динара. Мера ће важити за сва грла млечних крава, којих је укупно 228.823.

Када је реч о премијама за млеко, оне ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу 2023. године, а укупно повећање ће износити три милијарде динара. Укупан износ за премије за млеко у овој години биће 15 милијарди динара.

Ове мере садржане су у предлозима измена и допуна Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2023. години, Уредбе о утврђивању Годишњег програма развоја саветодавних послова у пољопривреди за 2023. годину, Уредбе о утврђивању Програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета рода 2022. године и Уредбе о ванредној интервентној мери подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху.

На седници је усвојена и Одлука о измени Одлуке одређивању пољопривредних и прехрамбених производа за које се плаћа посебна дажбина при увозу и утврђивању износа посебне дажбине, с обзиром на то да је детаљном анализом и праћењем стања на тржишту млека и млечних производа утврђено да је, услед повећаног увоза полутврдих сирева, и поред заштитних мера, дошло до дестабилизације домаће производње сирева, стварања вишкова и немогућности пласмана услед неконкурентне увозне цене.

Зато је предложено повећање посебних дажбина на увоз шест врста сирева са тржишта Европске уније и осталих тржишта.

Чланови Владе усвојили су Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, којима се наставља подршка мајкама предузетницама.

Предложеним изменама предвиђено је да очеви који су у радном односу, а чије су супруге предузетнице, након три месеца од рођења детета могу да користе право на одсуство са рада ради неге детета, одсуство са рада ради посебне неге детета и накнаду зараде, односно накнаду плате.

Ова права отац детета може да оствари после навршена три месеца живота детета, за преостали период до годину дана за прво и друго дете, односно до две године за треће и свако наредно дете.

Измене Закона изједначавају статус мајки предузетница, будући да је предвиђено остваривање права везаних за одсуство са посла за треће и свако наредно дете у трајању од две године.

Извор: Златибор прес

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Невреме правило хаос у деловима Србије: Ванредно у околини Пожеге и Ужица, путеви у Златиборском округу оспособљени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза 28. мај 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расте број напуштених станова у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпаљене ватре у Пријевору, екипе из целе Србије стигле на надметање у припремању гулаша

ОГЛАСНА ТАБЛА