Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Влада продужила Уредбу о ограничењу пореске основице

Влада Републике Србије и Министарство финансија усвојили су иницијативу НАЛЕД-а и Дигиталне заједнице, и продужили су период примене Уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање обвезника пореза на приходе од самосталне делатности за још једну годину.Практично, до краја следеће године важиће одредба којом је ограничено повећање пореске основице на највише до 10 одсто годишње. Како стоји у саопштењу НАЛЕД-а, ово решење олакшаће пословање великом делу од укупно 120.000 паушалаца у Србији, а продужење ограничења важиће у наредних годину дана.

Уредба о паушалном опорезивању донета је 2020. године како би се променио обрачун паушалног оптерећења. Тада је промењен и начин утврђивања висине пореза и доприноса паушалаца, а поједине делатности су тако сносиле последицу вишеструког повећања.

Ова Уредба донета је како би се управо паушалци код којих би дошло до поменутих повећања за порез и доприносе заштитили.

НАЛЕД и Дигитална заједница у октобру ове године упутили су предлог Министарству финансија да се продужи ограничење повећања месечних обавеза до десет одсто. Иницијатива је допуњена и предлогом да се промени начин обрачуна пореза за оне паушалце који послују преко интернета.

– Предузетници су значајан део наше привреде. Они представљају 48,8% укупног броја пореских обвезника и такође су важан фактор у погледу запошљавања јер их заједно са њиховим запосленима има готово 400.000 што представља петину запослених у привреди. Потребно је обезбедити им предвидљиво и подстицајно пословно окружење како бисмо наставили позитиван тренд раста броја предузетника. У 2020. основано је готово 30.000 нових предузетничких радњи, прошле године 34.378, а већ у првој половини 2022. још 20.247 – истиче менаџерка за регулаторну реформу у НАЛЕД-у Ирена Ђорђевић, пише у саопштењу.

Желите да вам „Блиц Бизнис“ доноси најновије и ексклузивне информације о економији и дешавањима у свету бизниса, да читате о успесима и падовима српских привредника, али и пословима који у Србији и свету доносе нову еру у бизнису. Постаните и ви део клуба који чини десетине хиљада менаџера. Пријавите се на неwслеттер и на мејлу очекујте најактуелније и најексклузивније информације.

Извор вести Blic

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Субвенције за замену дизел возила и како до њих

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошаркашка утакмица: КК Слобода – КК Слога

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове пројекције филмова у биоскопу Културног центра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Удружење дистрофичара Златиборског округа Ужице расписало новинарски конкурс „Цвет једнакости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Месец (дана) на селу”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вечита недоумица: Зашто се за жуту боју косе каже да је плава?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Наложено ХИТНО повлачење из продаје једне од најпопуларнијих формула за бебе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комплет лепиња заузела прво место на листи „Тејст атласа“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Половина потрошача у Србији троши више од 3.000 динара месечно на дигиталне услуге

ОГЛАСНА ТАБЛА