ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Влада ограничила цене основних животних намирница до 31.јулаМинистарство трговине, туризма и телекомуникација Владе Републике Србије саопштило је да су на данашњој седници Владе усвојене Уредба о ограничењу висине цена основних животних намирница и Уредба о измени Уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте – чиме је она продужена до 31. јула. Уведена је и привремена забрана извоза евро дизела ЕН 590.

Влада Републике Србије је саопштила да је усвојила на данашњој седници Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, како би се заштитило тржиште и спречиле деформације у формирању цена роба које су од изузетне важности за снадбевање потрошача, нарочито сиромашнијих социјалних категорија.

Овом уредбом ограничавају се цене, како произвођачке, тако и оне у трговини на велико и мало, за брашно тип Т- 400 глатко, у паковању до пет килограма, укључујујући и пет килограма, брашно тип Т-500 у паковању до пет килограма, укључујући, такође, и пет килограма, јестиво сунцокретово уље у паковању од једног литра и свињско месо – бут, тако да не прелазе ниво цена од 15. новембра 2021. године.

Такође, прописана је максимална малопродајна цена УХТ млека са 2,8 процената млечне масти у паковању од једног литра, максимална маржа коју трговци могу да зарачунају, као и максимална малопродајна и произвођачке цене белог кристал шећепа по килограму.

Уредба је донета с обзиром на то да су цене сировина и произвођачких инпута и даље на високом нивоу, а ситуација на берзама у земљи и окружењу и даље недовољно предвидива. Због тога је неопходно наставити са применом мере ограничења цена ових производа, наводе из Владе.

Привремено ограничавање количине сунцокретовог уља за извоз
На данашњој седници донета је измењена и допуњена Одлука о привременом ограничењу извоза основних пољопривредно-прехрамбених производа битних за становништво којом се одређује количина уља од семена сунцокрета у паковањима за продају на мало за које се дозвољава извоз на месечном нивоу.

Одлука је донета имајући у виду да је потребно омогућити реализацију закључених уговора у што већем обиму, а ради очувања традиционалног тржишта, при томе водећи рачуна о снадбевености домаћег тржишта.

Извор: Н1

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА