ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Хербицид глифосат je пронађен у узорцима са француске клинике за неплодност, што поново отвара питање о утицају контроверзне хемикалије на плодност, пише Гардијан.

Више од 55 одсто узорака сперме из француске клинике за неплодност садржало је високе нивое глифосата, најчешћег сузбијача корова на свету, што је поставило додатна питања о утицају хемикалије на репродуктивно здравље и општу безбедност, показала је нова студија.

Ново истраживање је такође пронашло доказе о утицају хербицида на ДНК и корелацију између нивоа глифосата и оксидативног стреса на семену плазму, што указује на значајан утицај на плодност и репродуктивно здравље.

„Узети заједно, наши резултати указују на негативан утицај глифосата на репродуктивно здравље људи и вероватно на потомство“, наводе аутори студије.

Овај рад се појавио у склопу напора који научници предузимају у потрази за одговором зашто глобалне стопе фертилитета опадају, а многи сумњају да је изложеност токсичним хемикалијама попут глифосата значајан покретач овог пада.

ИЗВОР:РТС, ГАРДИЈАН

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива