ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Високе температуре – како сачувати здравље?Високе температуре и велика влажност ваздуха, којима смо лети током последњих година веома често изложени, представљају озбиљну претњу по здравље, нарочито уколико трају више дана узастопно, ( у виду тзв «топлотних таласа»).

На екстремне летње услове су посебно осетљиве одређене групације људи као што су мала деца, старије особе, труднице, особе са прекомерном телесном тежином, као и особе оболеле од кардиоваскуларних, цереброваскуларних, респираторних, дијабетеса и других хроничних болести. Подједнако су угрожени и радници који активности обављају на отвореном, изложени директном дејству сунчевих зрака, али и они који раде у неадекватно проветреним и недовољно расхлађеним просторијама.

Топлотни Талас је метеоролошка појава коју карактеришу повишене температуре ваздуха, а изнад 32°Ц, у трајању од 3 и више дана узастопно, што је често праћено и повећањем процента релативне влажности и смањењем брзине струјања ваздуха.

У условима повишене температуре и влажности ваздуха, знојење је отежано и наше тело мора да уложи додатни напор како би своју температуру одржавало у границама нормале.

Бројне су здравствене тегобе које могу настати као последица деловања високих температура, попут топлотног осипа, едема, синкопе, грчева или топлотне слабости. Стања која највише брину јесу сунчаница и топлотни удар, због компликација које могу изазвати.

Придржавањем једноставних савета можете на време спречити настанак здравствених тегоба узрокованих врућином и високим температурама:

СКЛОНИТЕ СЕ СА СУНЦА!

Уколико није неопходно, немојте се излагати високим спољашњим температурама и покушајте да избегнете боравак на отвореном у најтоплијем делу дана (10.00 – 17.00ч).
ИЗБЕГАВАЈТЕ ВЕЛИКИ ФИЗИЧКИ НАПОР!

Они који морају да обављају физичке послове, препоручљиво је да то чине у току најсвежијег дела дана – у раним јутарњим часовима (од четири до седам ујутру).
Избегавајте вежбање на отвореном у току најтоплијег дела дана.
АДЕКВАТНО СЕ ОБУЦИТЕ!

Носите лагану, широку одећу светлих боја, од природних материјала!
Носите шешир или капу са широким ободом.
Носите наочаре за сунце са одговарајућим УВ филтерима.
РАСХЛАДИТЕ СЕ!

Расхладите тело повременим туширањем или купањем у млакој води.
ПИЈТЕ ДОВОЉНО ТЕЧНОСТИ!

Редовно уносите течност – пре свега воду.
Супе, млаки чајеви и свежи воћни сокови су такође добар извор течности и енергије у топлим летњим данима.
Увек носите воду са собом када боравите на отвореном.
АДЕКВАТНО СЕ ХРАНИТЕ!

Једите чешће, мање оброке.
Оброци треба да буду лагани – избегавајте пржену, засољену, масну храну и храну богату беланчевинама.
Узимајте више сезонског воћа и поврћа.
Избегавајте алкохол, газиране напитке и напитке са превише кофеина и шећера.
ПОСЕБАН ОПРЕЗ КОД УЗИМАЊА ЛЕКОВА!

Уколико имате неку од хроничних болести и узимате лекове, будите опрезни и проверите са својим лекаром утицај топлоте на деловање лекова и могуће погоршање болести.
РАСХЛАДИТЕ ПРОСТОР У КОМЕ БОРАВИТЕ!

Дом и радне просторије обавезно адекватно расхлађујте, тако да температура у просторијама у којима боравите не прелази 30⁰С у току дана, односно 24⁰С у току ноћи.
Уколико немате клима уређај у свом дому или на радном месту, у раним јутарњим сатима отворите сва врата и прозоре како бисте простор адекватно проветрили и расхладили, а затим спустите ролетне и затворите врата и прозоре на сунчаној страни, како би у просторије улазило што мање топлоте.
У току ноћи држите прозоре отвореним.
Многи електрични уређаји додатно ослобађају топлоту и греју околни ваздух – за време великих врућина искључите из струје све оне уређаје које не користите.
ОПРЕЗНО У ВОЗИЛИМА!

Будите опрезни када улазите у возило које је стајало на сунцу! Пре него што уђете, обавезно отворите сва врата и гепек и сачекајте неколико минута да се возило и површине које додирујете (волан и сва седишта) охладе.

Трудите се да температура у возилу буде пријатна, али не и превише ниска. Препоручљиво је да температура у возилу буде неколико степени нижа од спољне.

ДЕЦУ И КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ НИКАДА НЕМОЈТЕ ОСТАВЉАТИ САМЕ У ВОЗИЛИМА, ЧАК НИ У ХЛАДУ!

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ!

Научите децу и старије особе како да се правилно заштите од врућине и контролишите их.
Малу децу немојте изводити напоље у најтоплијем добу дана и никако их немојте излагати директном утицају сунчевих зрака!
Уколико имате љубимце не заборавите да и на њих врућина веома неповољно делује! Обезбедите им довољно свеже воде, не шетајте их у најтоплије доба дана и никако по врелом бетону!
ПРИДРЖАВАЈТЕ СЕ ПРЕПОРУКА ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА СВЕ ВРЕМЕ ТРАЈАЊА ВРУЋИНА!

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ НА ПОЈАВУ ЗДРАВСТВЕНИХ ТЕГОБА!

Уколико ви или неко од ваших ближњих осети главобољу, мучнину, вртоглавицу, добије нагон за повраћањем, а боравите или сте боравили на сунцу дуже времена, потребно је јавити се лекару (ово је нарочито важно за млађу децу, хроничне болеснике и старије особе)!

Данас/ГЗЗЈЗ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почело обележавање Дана града (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србија се опрашта од косовских јунака, били су изузетни људи који нису могли да трпе зулум над својим народом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

ОГЛАСНА ТАБЛА

Измене у саобраћају због најављених радова на путевима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Додела Награде “Милутин Ускоковић”

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено пет беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК Торник: Дан пешачења

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас претежно сунчано и топлије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА