-0.4 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Visoke cene paradajza zbog manjeg prinosa i loših vremenskih uslova

Iako u ovo doba godine cena paradajza bude uglavnom ispod 100 dinara, ovog leta paradajz je od 170 do 250 dinara. Cena se razlikuje od grada do grada, najskuplji je u Beogradu dok je malo niža u južnim delovima Srbije.

U Beogradu cena paradajza po kilogramu je, 160 dinara, a na nekim pijacama u tom gradu u toku proteklog vikenda kilogram paradajza bio je i 250 dinara. Tolika cena paradajza ove godine posledica je kasne berbe tog povrća, objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Đorđe Moravčević.

„Vakum je nastao jer berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine je kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen. Očekujem da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, odnosno uobičajene cene paradajza”, ocenjuje Moravčević, a prenosi RTV.

U Pirotu paradajz košta 170 dinara po kilogramu iako je uobičajeno da je njegova cena u tom delu Srbije oko 80 dinara. U Leskovcu su prinosi ovog povrća prepolovljeni, a cena je malo niža u odnosu na Pirot i kreće se između 110 i 120 dinara.

Kako proizvođači navode, ta cena je realna kada se pogleda odnos ponude i potražnje. S obzirom na to da su prinosi povrća ove godine smanjeni zbog loših vremenskih uslova koji su negativno uticali na samu proizvodnju, te je zbog toga u nekim delovima rod i prepolovljen, ova cena paradajza je i očekivana i realna, objašnjavaju poljoprivrednici.

Paradajza nema dovoljno ni za domaće tržište, a posebno ne za izvoz, naglašavaju.

U Vranju se paradajz kreće između 80 i 120 dinara po kilogramu. Cena paradajza u Pirotu od 170 dinara po kilogramu posledica je toga što je paradajz iz plastenika već rasprodat, a u baštama koje su na otvorenom još uvek ne može da se bere jer, zbog neodgovarajućih vremenskih uslova, nije uspeo da sazri, objašnjavaju prodavci na Tijabarskoj pijaci u tom gradu.

I u Novom Sadu smatraju da je do visokih cena paradajza na pijacama došlo zbog male ponude tog povrća. Kilogram paradajza na novosadskim pijacama kreće se od 60 do 200 dinara.

Sadašnja cena paradajza u Srbiji koja ide i do 250 dinara po kilogramu ne razlikuje se mnogo od cene tog povrća u evropskim zemljama. To potvrđuje činjenica da je kilogram paradajza na severu Engleske ovih dana 2,2 funti što u Srbiji iznosi 286 dinara.

Izvor: Agroklub

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar

Oglasna Tabla

„Spajalica znanja“ sa svojom dečicom donirala knjige Gradskoj biblioteci (FOTO)

Oglasna Tabla

Jedna ili dve neradne nedelje mesečno: Ministarstvo spremno na dogovor, pravilo će važiti za sve trgovce

Oglasna Tabla

Više od 50 miliona dinara iz gradskog budžeta za sport u Užicu

Oglasna Tabla

Sindikati obrazovanja u Srbiji traže veće plate

Oglasna Tabla

Otvaranje nove ski staze na Torniku

Oglasna Tabla

Održan moleban i litija u Čajetini za SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla