OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Vlada Srbije nastoji da dodatnim novim merama pomogne parovima koji zbog steriliteta ne uspevaju da steknu potomstvo i za sada se razmatra mogućnost povećanja broja pokušaja vantelesne oplodnje o trošku državnog budžeta, kao i pomeranje starosne granice za žene kojima je ovo jedina šansa da dobiju bebu, saznaje „Politika” u Ministarstvu zdravlja.

Uskoro će se o tome znati nešto više i konkretnije, a na putu do odluke nadležni će koristiti i iskustva drugih zemalja, kao i ono što je već dostupno u zdravstvenom sistemu Srbije.

– Svakako će nešto biti promenjeno, a tražićemo od lekara da iznesu svoje stavove o tome šta je najbolje uraditi – dodaju u Ministarstvu zdravlja.

Razmatranje i uvođenja novina u ovoj oblasti, koje bi trebalo da doprinesu da što više novorođenčadi dođe na svet u našim porodilištima, deo su Nacionalnog investicionog plana, koje je pre dve nedelje obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je na konferenciji za medije naglasio da će za pronatalitetnu politiku u narednom periodu biti odvojeno 500 miliona evra, kao i da će vantelesna oplodnja biti besplatna u celoj Srbiji, bez obzira na broj pokušaja. Trenutno parovi imaju prava na tri besplatne veštačke oplodnje o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a starosna granica za žene iznosi 42 godine. Zavisno od grada do grada, i neke lokalne samouprave takođe pomažu parove da odu na još jedan ili dva pokušaja vantelesne oplodnje.

U izjavi za „Politiku” prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, ističe da je najava predsednika Vučića izuzetno značajna i da takva mera ima ne samo pronatalitetni karakter, već je i duboko humana.

– Tu bi svakako trebalo uzeti u obzir i mišljenje i stav struke, a za 10 odsto parova u Srbiji koji se suočavaju sa problemom neplodnosti vantelesna oplodnja često predstavlja i poslednju šansu da postanu roditelji. Pomenula bih i da veliki broj gradova i opština daje svoj doprinos podsticanju rađanja i poboljšanju demografske slike Srbije, a najnoviji primer je odluka Skupštine grada Beograda o finansiranju četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje za žene do 45. godine – naglašava dr Đukić Dejanović.

Kakve će tačno novine biti usvojene sa nestrpljenjem čekaju da saznaju članovi Udruženja „Šansa za roditeljstvo”. Dragana Krstić iz ovog udruženja ističe da svaki pomak koji se vezuje za povećanje nataliteta, a posebno oni koraci koji se vezuju za poboljšanje uslova lečenja neplodnosti, raduju sve njihove članove.

– Obradovao nas je stav predsednika Srbije o planiranju dodatne pomoći za parove i pojedince kojima je potreban neki vid potpomognute oplodnje kako bi se ostvarili kao roditelji i očekujemo da to bude sprovedeno u skorijoj budućnosti. S obzirom na pad nataliteta u Srbiji i na činjenicu da svaki šesti par ima neki problem sa začećem, ovo jeste goruća tema. Svakako da je broj postupaka ograničavajući faktor, pa se nadamo da će ove reči predsednika države odjeknuti i da će nadležne institucije zajedno raditi na tome da u Srbiji bude više beba – rekla je Krstićeva i izrazila nadu da će donacija jajnih ćelija i spermatozoida postati uobičajena procedura kod nas, kao i da će ubuduće biti više finansiranih procedura za parove bez dece, da više niko u Srbiji ne bi u borbi za potomstvo i rešavanju problema neplodnosti razmišljao o finansijskom momentu.

Od 1978. godine, kada je rođena prva beba iz postupka vantelesne oplodnje, ovaj metod omogućio je rađanje nekoliko miliona dece širom sveta. Stručnjaci procenjuju da oko 400.000 parova u Srbiji ima problema sa sterilitetom, a mnogima je jedini izlaz odlazak na biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Istraživanja govore da se u 40 odsto slučajeva neplodnih parova uzrok problema pripisuje muškarcu, isti toliki procenat ženi, a kod svakog petog para problem neplodnosti imaju oba partnera. Pre dvadesetak godina prvorotka posle 40. godine je bila prava retkost, a za samo dve decenije stvari su se mnogo promenile. Zahvaljujući napretku medicine i usavršavanju vantelesne oplodnje, danas prve trudnoće posle 40. godine nisu retkost. Potpuno se promenio i stav stručnjaka prema takvim trudnoćama, pa danas izazov predstavljaju trudnoće koje se dešavaju blizu 50. godine. Rade se i postupci sa donatorskim jajnim ćelijama i embrionima, ali i sa onim reproduktivnim materijalom koje su žene u određenom periodu odlučile da zamrznu.

Izvor:Politika/Foto: Ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kampanja TOZ: „Zlatibor za pešake“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Koncert-promocija knjige pesama grupe “S vremena na vreme“

Oglasna Tabla

Jesen je stigla, leto još traje – ipak ne zadugo

Oglasna Tabla

Kako su naši stari birali mesto za građenje kuće: Pažljivo su pratili povoljne i nepovoljne znake

Oglasna Tabla

Neodoljiva kesten – torta koja se ne peče: Gotova za maksimalno pola sata

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Pas i kontrabas“

Oglasna Tabla

Poslednjih 7 dana 16 pozitivno na Covid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Uspešno završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

Oglasna Tabla