OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Više od polovine mladih u Srbiji ne zarađuje ni dinar

Najveći broj mladih, njih 48,7 odsto, smatra da im je za pristojan život potrebna plata od 80.000 do 100.000 dinara, a tu i veću sumu zarađuje 7,2 procenta, dok 58,4 odsto mladih nema prihode.
To je pokazao izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2021. godinu.

Prema podacima koje je Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS predstavila u ovom izveštaju, manje od minimalca zarađuje svaka deseta mlada osoba. Više od minimalca, a manje od 50.000 dinara prima 12,8 odsto ispitanika, a samo jedan odsto tu platu smatra dovoljnom za pristojan život. Sa do 30.000 dinara više živi 11,9 odsto mladih, a 20,8 procenta smatra da je od 50.000 do 80.000 dinara dovoljno.

Podaci pokazuju veliku disproporciju između zarada mladih i onog što oni smatraju dovoljnim za pristojan život. Podaci o zaradama gotovo se poklapaju s onima koje vodi i Republički zavod za statistiku.

Međutim, kada se percepcija željene zarade koja je ispitana prethodne godine, uporedi s iskazima iz ove godine o tome šta mladi smatraju dovoljnom platom protrebnom za pristojan život, primetan je rast. Dok je prošle godine platom od 65.000 do 80.000 dinara bilo zadovoljno 34 procenata, ove godine tek petina smatra da se može dostojanstveno živeti s zaradom ispod 80.000 dinara, prenosi Startit.

Ti procenti su se uglavnom prelili na rang od 80.000 do 100.000 dinara, što je plata koju je prošle godine želela trećina, a ove godine 48,7 procenata. Takođe, dok je prošle godine oko petina želela platu veću od 100.000 dinara, ove godine trećina mladih smatra da im je toliko potrebno da bi vodili pristojan život.

Očekivanja mladih se poklapaju i s ocenama međunarodnih stručnjaka, prema kojima je za dostojanstven život u Srbiji potrebna plata od 98.000 dinara, ali toliku platu zvanično ne prima ni svaki deseti stanovnik Srbije. Da li rast očekivanja mladih prati inflaciju ili veće želje, stvar je koju treba dodatno ispitati.

KOMS je preliminarne podatke istraživanja počeo da objavljuje na svom Instagram nalogu, a kompletan Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2021. godinu, biće objavljen 12. avgusta na Međunarodni dan mladih.

Izvor: vesti-online.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla

Златарско језеро „попила” суша, Највећа акумулација на Увцу готово без купача и кампера, а чамци врло ретко пале моторе

Oglasna Tabla

Настрадао дечак док је са оцем припремао огрев за зиму

Oglasna Tabla

Чудо природе у селу код Нове Вароши, пронађена џиновска гљива пухара пречника око пола метра

Oglasna Tabla