ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Више од милион младих има право на 100 евра од државе, али неки немају рачун! Детаљно објашњење шта да урадите у том случају

Нови пакет новчане подршке државе, који је био изненађење за многе, опредељен је за више од милион младих, тачније 1.050.000 оних који имају од навршених 16 до навршених 29 година. Многи од њих немају рачун у банци, имајући у виду да нису запослени или да се школују, али то није и препрека да од државе добију својих 100 евра који ће бити исплаћени 1. фебруара.

Пријава за 100 евра почиње 15. јануара и трајаће до 30. јануара. За добијање новца у пријави је потребно навести четири кључна четири података, а један је и назив банке у којој имају рачун.

– Пријава је иста као што је била и за 100 евра, потом за 30+30, а онда и за 20 евра који су исплаћени у децембру. На порталу Управе за трезор је потребно унети име и презиме, јединствени матични број, број личне карте и да се изабере банка где је отворен рачун – саопштило је Министарство финансија.

Они који немају рачун у банци, не треба да брину. У том случају, у пријави је неопходно да наведу само име банке у којој желе да им држава аутоматски отворити наменски рачун.

Када им новац буде уплаћен, практично је потребно само са личним документом да оду у банку коју су навели у пријави.

Сви пунолетни, укључујући и ове младе, током претходне године од државе су подсетимо добијали новац у више наврата – укупно 80 евра у три исплате.

Сада ће поред њих, по 10.000 динара добити и сви здравствени радници и то крајем јануара, најкасније почетком фебруара, а онда следи и дуго најављивана помоћ за пензионере.

Помоћ пензионерима од 20.000 динара (око 170 евра) биће им на рачуне уплаћена у фебруару 2022. године. На ову помоћ имају право сви пензионери, без обзира на то колика им је пензија.

Најстарији од јануара такође могу да очекују и повећање пензија од 5,9 одсто.

То у суштини значи да ће просечна пензија, која је у децембру 2021. године била око 29.400 динара, бити увећана за 1.700 динара на 31.100 динара. Наравно, они са већим пензијама ће проћи боље, али како је највећи проценат пензионера који имају месечна примања између 15.000 и 20.000 динара (око 17 одсто), имаће више у новчанику између 900 и 1.200 динара.

Веће и плате

Они који су запослени у јавном сектору већ су почели да раде за веће плате које су им повећане од јанауара ове године. То практично значи да ће 500.000 људи, који су запослени у јавном сектору добити повишице, али те повишице неће бити исте за све.

Више повишице добиће запослени у социјалним службама, здравству и војсци. Њима следују плате веће за око 8 одсто, док ће остали моћи да очекују плату већу за процентни бод мање тј. 7 одсто.

На пример, запослени у здравству који зарађују 60.000 динара наредне године ће имати плату већу за 4.800 динара. Запослени у социјалним службама који имају месечна примања 50.000 динара, од нове године ће имати плату већу за 4.000 динара.

Запосленима, на пример у просвети, који имају примања око 60.000 динара, увећање плате за 7 одсто значи плату већу за 4.200 динара.

Извор: србијаданас.цом

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику