ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Више од 40 милиона динара за повећање безбедности у саобраћају

У овој години више од 40 милиона динара биће уложено у мере и активности, које за циљ имају повећање безбедности свих учесника у саобраћају. Посебан акценат биће на едукацијама и обукама при чему ће посебна пажња бити посвећена ученицима, почев од предшколаца па до матураната. Настављају се и све активности везане за унапређење саобраћајне инфраструктуре.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима дефинисано је да средства од новчаних казни у висини од 70 одсто припадају буџету Републике Србије, асредства у висини од 30 одсто буџету јединице локалне самоуправе, на чијој територији је прекршај учињен.Управо та средства према речима члана Градског већа за саобраћај слободана Шиљковића користе се за унапређење безбедности учесника у саобраћају.

“Током претходне године око 32 милиона динара утрошено је за поправљање саобраћајне инфраструктуре, рад Савета за координацију послова безбедности саобраћаја, унапређење саобраћајног васпитања и образовања, превентивно промотивне активности из области безбедности саобраћаја на путевима, научно истраживачки рад у области безбедности саобраћаја и техничко опремање јединица саобраћајне полиције и других органа надлежних за послове безбедности саобраћаја”.

Шиљковић додаје да је у 2022. години реализована набавка и уградња физичких успоривача брзине  (вибро траке, лежећи полицајци…) на неколико локација у граду а по процени стручњака и на основу сугестија самих грађана.

“Радило се и на изради пешачких стаза у зонама школа, где је постављена и заштитна ограда за пешаке. Такође, радило се и на поправци заштитне ограде поред коловоза дуж путних праваца ма којима је иста оштећена. Едукацији учесника у саобраћају посвећена је значајна пажња па су у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја реализоване бројне активности уз учешће ученика основних и средњих школа и уз подршку ТШ ” Радоје Љубичић”, Црвеног крста Ужице и Удружења “Родитељ”. Значајна активност је и додела аутоседишта за сваку новорођену бебу уз обезбеђену обуку за монтажу за родитеље”.

Реализована је и набавка опреме која за циљ има заштиту учесника у саобраћају за старије од 65 година за мопедисте, бициклисте и возаче трактора. У оквиру опремања јединица Саобраћајне полиције и других опргана надлежних за послове безбедности саобраћаја донирана је опрема коју су они навели као неопходну.

“Током 2022. године носилац јавног превоза путника на територији града Ужица, “Бечеј превоз” набавио је аутобусе на ЦНГ и тиме и знатно пре рока испунио еколошки услов. Сви аутобуси су климатизовани и прилагођени особама са инвалидитетом. Такође, набавио је уређаје за тикетинг систем чиме је из употребе избачен систем обичних папирних карата. Овим је омогућено да путем таквог система имамо све неопходне и релевантне податке о броју путника, броју продатих карата, величини аутобуса који треба да је у употреби и много других података, који се користе у даљем унапређењу система јавног превоза путника. Занављају се и настрешнице за путнике који чекају аутобусе”.

97 нових паркинг места обезбеђено је новим паркингом на локацији Међај, а уређен је и паркинг “Стара пошта”, као и неколико манњих паркиралишта у граду. Међутим како истиче Шиљковић у овој години очекује се значајно већи број паркинг места реализацијом пројекта паркинг гараже, чији ће капацитет бити око 300 места.

“Уз наставак свих започетих активности и реализацију нових, али и већи буџет очекујемо да ће и безбедност саобраћаја у овој години бити подигнута на виши ниво”, закључује Шиљковић.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА