16.9 C
Uzice
јул 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Više od 20 kineskih privrednika u poseti gradu na Đetinji

Užice – Grupa kineskih privrednika boravila je u Užicu, sa ciljem da se dobro upoznaju i stvore mogućnost za buduću saradnju.

Posetu je organizovala Linda Vong, a u grad na Đetinji doputovalo je više od 20 uglednih i uspešnih kineskih privrednika u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, zdravstvene nege, nekretnina i iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Na sastanku su predstavnici Užica izložili projekte koje lokalna samouprava želi da realizuje u narednom periodu zarad bržeg privrednog rasta i razvoja, ali nema dovoljno ekonomske snage da to sam učini.

„Oblast koja nas interesuje je obrazovanje i tu bismo ulagali što bi bio nastavak naše saradnje. Ponećemo u Peking predlog projekta u vezi sa aerodromom na Ponikvama. Stručnjaci u ovoj oblasti će analizirati logistiku i sve što je interesantno. Ako bude dovoljno profitabilno, razgovaraćemo o tome“, istakla je Linda Vong.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da je na sastanku kinskoj delegaciji predstavljen značajan projekat oživljavanja civilnog saobraćaja na aerodromu Ponikve, objavljeno je na sajtu grada.

„Ponudićemo jednu od opcija, privatno-javno partnerstvo, ali smo spremni da ponudimo i prodaju aerodroma pod uslovom da dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u sam aerodrom i ceo kompleks oko aerodroma“, izjavio je Petković.

On je dodao da je osim aerodroma, prezentovana i ideja razvoja turizma, posebno, zdravstvenog turizma, razvoja školstva, odnosno, međunarodnih internacionalnih univerziteta.

„Za kinesku delegaciju smo ovom prilikom organizovali posetu Mokroj Gori i prilikom prolaska kroz Kremna članovi delegacije veoma su se zainteresovali za priču o kremanskim prorocima, Tarabićima. Ponudili smo jedan projekat koji im je za sada veoma zanimljiv, a to je da bude izgrađeno selo koje će verno predstaviti vreme u kome su živeli proroci, a u kojem bi bio sagrađen i muzej. Grad bi kineskim investitorima ponudio zemljište koje bi kupio, kako bi oni mogli da sagrade hotelski kompleks u tradicionalnoj kineskoj arhitekturi“, zaključio je Petković.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla