18.8 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Više od 20 kineskih privrednika u poseti gradu na Đetinji

Užice – Grupa kineskih privrednika boravila je u Užicu, sa ciljem da se dobro upoznaju i stvore mogućnost za buduću saradnju.

Posetu je organizovala Linda Vong, a u grad na Đetinji doputovalo je više od 20 uglednih i uspešnih kineskih privrednika u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, zdravstvene nege, nekretnina i iz oblasti obnovljivih izvora energije.

Na sastanku su predstavnici Užica izložili projekte koje lokalna samouprava želi da realizuje u narednom periodu zarad bržeg privrednog rasta i razvoja, ali nema dovoljno ekonomske snage da to sam učini.

„Oblast koja nas interesuje je obrazovanje i tu bismo ulagali što bi bio nastavak naše saradnje. Ponećemo u Peking predlog projekta u vezi sa aerodromom na Ponikvama. Stručnjaci u ovoj oblasti će analizirati logistiku i sve što je interesantno. Ako bude dovoljno profitabilno, razgovaraćemo o tome“, istakla je Linda Vong.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da je na sastanku kinskoj delegaciji predstavljen značajan projekat oživljavanja civilnog saobraćaja na aerodromu Ponikve, objavljeno je na sajtu grada.

„Ponudićemo jednu od opcija, privatno-javno partnerstvo, ali smo spremni da ponudimo i prodaju aerodroma pod uslovom da dobijemo čvrste garancije da će biti značajnih ulaganja u sam aerodrom i ceo kompleks oko aerodroma“, izjavio je Petković.

On je dodao da je osim aerodroma, prezentovana i ideja razvoja turizma, posebno, zdravstvenog turizma, razvoja školstva, odnosno, međunarodnih internacionalnih univerziteta.

„Za kinesku delegaciju smo ovom prilikom organizovali posetu Mokroj Gori i prilikom prolaska kroz Kremna članovi delegacije veoma su se zainteresovali za priču o kremanskim prorocima, Tarabićima. Ponudili smo jedan projekat koji im je za sada veoma zanimljiv, a to je da bude izgrađeno selo koje će verno predstaviti vreme u kome su živeli proroci, a u kojem bi bio sagrađen i muzej. Grad bi kineskim investitorima ponudio zemljište koje bi kupio, kako bi oni mogli da sagrade hotelski kompleks u tradicionalnoj kineskoj arhitekturi“, zaključio je Petković.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla