ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Više od 100.000 vozila neće proćI tehnički: Pred MUP dilema o još jednoj promeni pravilnika?

KAKO se bliži 5. jul od kada bi na tehničkom pregledu vozila trebalo da se meri količina izduvnih gasova, sve su češće glasine da bi MUP, ipak, mogao u poslednjem trenutku da odloži ovu novinu najmanje na godinu dana.
Razlog za ovu odluku su najave da bi više od 100.000 vlasnika vozila bilo u problemu da registruje svog četvorotočkaša.

Pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupio je na snagu još 5. jula 2018. godine s tim što je i linijama tehničkog pregleda i vlasnicima vozila ostavljen vremenski rok od tri godine da se pripreme za početak kontrole izduvnih gasova. Iako se već tri godine najavljuje ova novina jasno je da veliki broj vozača nema vozilo koje proizvodi propisanu količinu izduvnih gasova. Procenjuje se da najmanje 100.000 vlasnika vozila ne bi mogli od 5. jula da registruju svoj automobil.

Zato u MUP-u razmišljaju da u “minut do 12” promene odluku i daju još vremena vlasnicima vozila da se prilagode novom propisu. Tako se sve glasnije može čuti da bi kontrola izduvnih gasova na tehničkom pregledu mogla da počne najranije tek 5. jula sledeće godine.

MOGUĆ I BLAŽI KRITERIJUM KONTROLE IZDUVNIH GASOVA
S druge strane, ogromna većina linija tehničkog pregleda spremna je za ovu novinu jer je, prema poslednjim informacijama, 90 odsto njih nabavilo uređaje za merenje količine izduvnih gasova.

Ipak, nije još isključena ni mogučnost da MUP ostane pri odluci da ova novina startuje 5. jula, ali da kontrola izduvnih gasova ne bude tako rigorozna. Pojedini mediji su pisali da bi tehnički pregled i nakon 5. jula mogla da prođu sva vozila koja fabrički nemaju katalizator. Prema tom kriterijumu, neće moći da se registruju samo oni automobili koji nemaju katalizator, a fabrički bi morali da ga imaju.

KATALIZATORI SVE TRAŽENIJA ROBA
Katalizatori su poslednjih meseci postali veoma tražena roba. Dokaz za to je i nedavna akcija policije koja je u Zrenjaninu uhapsila četiri osobe pošto su sa četiri automobila ukrale katalizatore, a sa tri vozila pokušale da skinu ove uređaje.

Takođe, na internetu se mogu naći oglasi na kojima se iznajmljuju katalizatori za tehnički pregled za 15 evra.

– Ne možete proći tehnički pregled zbog nedostatka katalizatora? Skupa Vam je opcija ugrađivanja novog? Iznajmite katalizator za period obavljanja tehničkog pregleda. Cena 15 evra (u cenu uračunat i period od 48h, vreme za koje se može ugraditi i otići na tehnički pregled) – glasi jedan od oglasa.

ISPRAVAN KATALIZATOR NIJE GARANT PROLASKA TEHNIČKOG PREGLEDA
Da bi iznajmljivanje katalizatora moglo da donese dobru zaradu najbolje znaju zaposleni u auspuh servisima koji su dobro upoznati sa trenutnim stanjem katalizatora u Srbiji.

– Najmanje 100.000 vozila u Srbiji ima problema sa izduvnim gasovima. Reč je o automobilima čiji je katalizator začepljen, izvađen ili je zamenjen loncem ili cevlju. Mnogi vlasnici vozila vade katalizator kako bi i uštedeli gorivo. Međutim, pitanje izduvnih gasova nije samo pitanje katalizatora – upozoravaju u jednom auspuh servisu u Beogradu.

Kako kažu, automobil može emitovati nepropisnu količinu izduvnih gasova čak i kada ima ispravan katalizator.

– Ako je motor loš i, na primer, troši litar ulja na 10.000 kilometara, onda katalizator tu ne može ništa da pomogne. Zato bi bilo dobro da MUP precizira šta će se konkretno raditi na tehničkom pregledu u vezi sa izduvnim gasovima od 5. jula. Da li će se tražiti da vozilo emituje propisanu količinu izduvnih gasova ili samo da ima ispravan katalizator – kažu nam u servisu.

NA TRŽIŠTU NAJČEŠČE VOZILA STARA 14 GODINA
Prema poslednjim informacijama, u Srbiji se najčešće na tržištu nalaze vozila stara u proseku čak 14 godina. Poražavajući podatak ako se ima u vidu da se sada vozila proizvode tako da traju osam godina, upozorava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

-To pokazuje kakva je platežna moć nađih građana. Postoje opštine u Srbiji u kojima se vozila mlađa od osam godina mogu nabrojati na prste jedne ruke. Takva vozila uglavnom voze predsednici opštine ili funkcioneri – podvlači Okanović.

(Blic.rs)

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА