ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Virusolog Ana Banko: Ovo će biti najbrže sintetisana vakcina u istoriji čovečanstva

Da se podsetimo, prvi slučaj kovida 19 zabeležen je u decembru 2019. godine u Vuhanu. Virus se brzo širio i do sada je registrovan u svim delovima planete.

Prošlo je više meseci i ipak znamo mogo o virusu danas, ali za upoznavanje domaćina, odnosno nas i virusa, odnosno imunskog sistema, kliničke slike i spektra manifestacija i posledice za to je potrebno vreme. Ono što je mnoge iznenadilo je to što iza ovog virusa ne ostajemo zaštićeni koliko se očekivalo na osnovu ranijih iskustava, kaže za „150 minuta“ virusolog docent dr Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i koordinator laboratorijske dijagnostike SARS-CoV-2 Zavoda za Biocide.

Prema njenim rečima, virus napada receptore kojih ima i na drugim organima, ne samo na plućima i zato stradaju i drugi organi.

„Ono što je objašnjenje tih patogenetskih procesa na različitim organima s jedne strane može da bude posledica delovanja samog virusa na te ćelije, ali sa druge strane, može da bude posledica tzv. neadekvatnog imunskog odgovora. To znači da kod ovakve vrste infekcija s’ obzirom na to da se virus nalazi u ćelijama, treba da uništi imunski odgovor kako bi eliminisao virus. Međutim kada imunski odgovor prekomerno reaguje na infekciju dolazi do takozvang samouništenja. To je praktično i osnov autoimunskih oboljenja kod kojih naš imunski sistem pokrenuvši jednu eksplozivnu reakciju prekomerno počinje da uništava naše ćelije i dovodi do tih trajnih oštećenja. To se ne dešava kod svakog pacijenta naravno, ali kod nekih je uočeno“, otkriva dr Banko.

U 80 odsto slučajeva ova bolest izaziva infekciju koja je blagog kliničkog toka i vrlo često asimptomatska. Jedan manji deo obolelih ima simptome. Od toga je, dodaje, jedan deo za hospitalizaciju i vrlo mali procenat završava sa komplikacijama.

Do opterećenja zdravstvenog sistema ipak dolazi zbog velikog broja inficiranih, a samim tim i velikim brojem pacijenata za hospitalizaciju u kratkom vremenskom periodu.

Ovaj virus ima tendenciju menjanja.

„Kada ide iz jednog u drugog domaćina, a to se trenutno u svetu dešava u milionima i milijardama, on se menja. On se ne menja tako velikom brzinom kao HIV, Hepatitis, pa i grip. Ipak, s druge strane, očekivano je bilo da će imunitet koji ostavlja ovaj virus biti nešto duži nego onaj koji se pominje u poslednjim istraživanjima. Dakle, neće na našu otpornost uticati izmena virusa koliko upravo imunitet koji nam taj virus ostavlja“.

Trenutno 160 laboratorija u svetu radi na vakcini protiv koronavirusa.

„Verujem da će ovo biti najbrže sintetisana vakcina u istoriji čovečanstva. Najbrže sintetisana je bila vakcina za zauške i to je bilo za četiri godine“.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Чаробно и живописно златиборско село Семегњево, оаза нетакнуте природе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Граовци Романију и Далмацију заменили српском варошицом у којој остварују животне снове (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана 44.седница СО Чајетина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Позив младима да се пријаве на конкурс за упис у Средњу школу унутрашњих послова „Јаков Ненадовић” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Насред пута засађен бели бор, возачи пролазе у чуду: Хит слика из села Заовине на Тари, домишљати мештани поставили необичну „декорацију“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Више од 70 одсто грађана не испуњава критеријуме за пристојан живот

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Зелено-левог фронта: Ера корупције у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због бахатих појединаца све више дивљих депонија у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен конкурс за бесповратна средства за набавку пластеника

ОГЛАСНА ТАБЛА