14.2 C
Uzice
новембар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

„VIRIĆA VODENICA“ U MUŠVETAMA POZNATA U SVETU

Seosko domaćinstvo „Virića vodenica“ nalazi se u Mušvetama, na oko 8 kilometara od Čajetine i 13 od Zlatibora. Ovo zlatiborsko selo poznato je po prirodnim lepotama – pašnjacima i brdima, ali i reci Grabovici koja upravo ovo domaćinstvo čini posebnim i atraktivnijim. Iako za ovu destinaciju ne postoje putokazi na magistrali, veliki broj turista, pogotovu stranih, već oko desetak godina leti rado posećuje „Virića vodenicu“.

Mira Virić je nosilac seoskog domaćinstva „Virića vodenica“ u Mušvetama. Završila je turizmologiju u Novom Sadu i rešila da spoji lepo i korisno.

„Moja mama je još devedesetih godina imala nameru da se nekad bavi ovim vidom turizma – da joj dolaze gosti sa strane. Na početku su joj se komšije smejale, uz reči da to nikad neće zaživeti u praksi, ali eto, i ja sam se nakon škole uključila u tu priču, i 2008. smo registovali ovo naše domaćinstvo. Sledeće godine biće jubilej od 10 godina od kako se bavimo seoskim turizmom“, kažeMira Virić.

Obnovljena je stara kuća iz 19. veka, dograđena i preuređen je sprat za izdavanje. Tu su tri dvokrevetne sobe, kuhinja, kupatilo i galerija sa unikatnim stočićem i stolicama za odmor. Po potrebi, može se izdati i cela kuća. Turuzmom se Virići bave uglavnom leti, a do sada su imali mnoge strane goste, i to iz najudaljenijih delova sveta. I njoj i njima je lako, jer ova devojka govori engleski, tako da komunikacija nije problem.

„Dolaze nam gosti iz Amerike, Finske, Australije, Poljske, zatim iz bivših jugoslovenskih republika, malte ne iz celog sveta. Stranci nas uglavnom nađu preko interneta, najviše preporukom, jer se ne reklamiram mnogo jer ne želim da ovo omasovim, da ne bi bila velika gužva“, naglašava Mira.

U blizini „Virića vodenice“ nalaze se i dva kupališta, a ono što posebno krasi ovo domaćinstvo je reka Grabovica, koja protiče tik uz imanje. Mira kaže da je zamisao da ovaj „raj na zemlji“ bude baza za goste, oaza mira, iz koje mogu dalje ići na razne poznate destinacije. A na samoj Grabovici nalazi se i vodenica potočara iz 1862. godine, koja je prava aterkcija za goste, ali i misterija za strance. Nekad ih je bilo 12, a sada je samo jedna i već vek ipo čuva prošlost. Ali i dalje radi.

„Turisti prosto ne mogu da veruju kada vide ta brvna i kada uđu unutra i vide potpise vodeničara koji su tu nekad radili i po zidovima vodenice pisali ko kome duguje i koliko, koliki je ujam bio. Imamo čak i primere da gosti sa Zlatibora dolaze da vide vodenicu, jer su čuli za narodna verovanja da, na primer, ako dete ne govori, da dođe i lizne kamen ili prođe ispod njega, kako bi progovorilo“, priča nam Mira.

Virići goste dočekuju na pravi srpski način – domaćom pitom i ostalim našim specijalitetima. Žive tu, a gosti žele da se druže sa njima i upoznaju istoriju našeg kraja. Ovde se i hrane, vrlo rado, jer im domaćini spremaju sve ono što je za njih novo – kačamak, poparu, uštipke, proju, pasulj, sarmu, a sve to uz sir i kajmak. I sve je domaće, jer Virići imaju i koze i kokoške, ali i guske i patke, koje po dvorištu šetaju i rado se druže sa gostima. A to je za strance poseban doživljaj.

„Neverovatno je, a pogotovo za decu, kada priđu jarićima i kozama koje su toliko razmažene, da im bukvalno stavljaju glavu u krilo, da ih maze i deca ovde uživaju“, kaže Mira.

Ulaganja za ovakav vid posla bila su velika – Mirin otac je na početku podigao kredit kako bi proširio kuću, godinama se ulagalo i stvaralo, a posla ima još. U planu je i parterno uređenje, a novac dobijen od Eko agrara Mira će iskoristiti da osvetli dvorište, vodenicu, reku i potok, ali i stogodišnje hrastove, što je, po njenim rečima, trenutni prioritet.

Izvor:Nada Dželebdžić, zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla

Poslednja utakmica u Užicu – Sloboda danas želi da kruniše jesen!

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla