ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Видовдански сабор који спаја Србе на тромеђи слави велики јубилеј, спрема се прави спектакл

Ретки су на нашим просторима јубилеји и манифестације које су успеле да своје трајање одрже у два века, па стога овај 30. јубиларни „Видовдански сабор” има посебан значај као саборно место окупљања и спајања народа тромеђе Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Породица Радовић из Крајчиновића која је 1995. године започела на свом имању обнављање покиданих веза овог простора, и одржала све до овог 30. јубилеја традицију једне од најмасовнијих и најзначајнијих манифестација шире регије, највљује до сада најспектакуларнију прославу 30. рођендана „Видовданског сабора – Горава Крајчиновићи 2024.”, која ће се одржати у суботу 29. јуна.

За слављенички провод и незаборавну забаву на „Видовданском сабору – Горава 2024.” побринуће се прва хармоника Србије Срђан Павловић, највећа атракција живих наступа Гоци Бенд, као и специјални гост изненађења.

Организатори за јубилеј најављују никад јача и никад масовнија традиционална такмичења сабора који ће отпочети старим занатима, резање дебла кладаром и дубећом тестером као и извлачење трупца воловима, са учесницима из Жабљака, Пљеваља, Рудог, Чајнича, Пријепоља и Прибоја, који ће уз дугогодишње учеснике бити и подмлађене са младим нараштајима који чувају од заборава традиционалне занате.

Уследиће сеоски вишебој, скок у даљ, бацање камена с рамена, фудбалски турнир, са учесницима из све три државе, а јединствена надметања у дисциплинама трка ђедова по крвном сродству и трка ветерана преко 70 година, увек буду атракција сабора. Организатор је већ у преговорима са најреномиранијим шталама регије како би посетиоци за 30. рођендан видели врхунске традиционлане трке коња и кориду. Као и увек госте очекују и атракције сабора во на ражњу и кладионица овна са четири рога.

Уз такмичења, традиционално добар провод који се препричава целе године и престиж боравка гостију на једном оваквом јубилеју који окупи целу тромеђе, домаћини посебно ове године истичу и хуманитарни карактер сабора који ће се прикључити акцији која је објединила све Прибојце у напорима да се за лечење младе суграђанке Ане Спајић прикупе ургентна средства за њено лечење у иностранству.

Извор: РИНА / ГЗС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа

Златибор домаћин сусрета туризма и музичког фестивала “Рефест”

У ужичком породилишту рођено пет беба

Ведро и сунчано – температура до 31 степен

Лето са Стојаном Стивом Тешићем на платоу хидроцентрале “Под градом” (ВИДЕО)