OГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Vidovdanski atentat u Sarajevu: Dan kada je Gavrilo Princip ušao u istoriju

Godine 1914. 28. juna u Sarajevu na Vidovdan, srpski nacionalni revolucionar i član organizacije Mlada Bosna, Gavrilo Princip, izvršio je atentat na austrougarskog nadvojvodu i prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju.

Ovaj događaj Austrougarska je iskoristila da Srbiji postavi ultimatum, optužujući je da stoji iza atentata.

Srbija je odbacila da ispuni samo jednu stavku iz ultimatuma, što je Austrougarskoj dalo povoda da započne rat sa Srbijom. To je ujedno bio i početak Prvog svetskog rata.

Atentat na austrougarskog prestolonaslednika trebalo je da izvrše šestorica članova tajne organizacije.

U subotu 28. 6. 1914. godine Franc Ferdinand i njegova žena Sofija vozom su stigli u Sarajevo. General Oskar Poćorek, austrougarski guverner provincije Bosne i Hercegovine sačekao ih je kako bi ih odveo na primanje u Gradsku skupštinu. U prvom automobilu vozili su se Fehrim Čurčić, sarajevski gradonačelnik i dr Gerde, načelnik policije. Franc Ferdinand i Sofija bili su u drugom automobilu s Oskarom Poćorekom.

Nekoliko pripadnika Crne ruke čekalo je duž rute kojom će proći Franc Ferdinand. Svako od njih je trebalo da ubije prestolonaslednika kada naiđe. Prvi zaverenik Muhamed Mehmedbašić, koji je stajao ispred zgrade Austro-mađarske banke, nije pucao kada je naišlo vozilo. Kasnije na suđenju izjavio je kako je ispred njega stajao policajac te se bojao da će ga uhapsiti pre nego što ispali hitac.

Naredni atentator je bio Nedeljko Čabrinović. Oko 10:15 bacio je bombu na nadvojvodino vozilo. Međutim, bomba je eksplodirala ispod točka narednog automobila. Tada su ozbiljno ranjena dva zvaničnika koja su se nalazila u automobilu iza vojvodinog. Šrapneli su pogodili i nekoliko posmatrača. Policijski agenti su odmah uhvatili Čabrinovića i izgledalo je da je atentat neuspešno okončan.

Međutim, u povratku je nadvojvodina kolona prošla pored mesta na kome je stajao Gavrilo Princip, kod Latinske ćuprije. Princip je odmah izvukao pišolj i ispalio nekoliko hitaca. Nadvojvoda je pogođen u vrat, a nadvojvotkinja u abdomen. Oboje su podlegli ranama.

Kako je policija utvrdila, Princip i Čabrinović su progutali kapsule cijanida, no one nisu delovale, pa su uhvaćeni živi.

Svi atentatori su pohapšeni i osuđeni.

Veljko Čubrilović i Danilo Ilić na smrt, a Princip, Čabrinović i Trifko Grabež dobili su 20 godina robije, jer su bili maloletnici.

Gavrilo je umro u češkom zatvoru u Terezinu.

Na zidu ćelije u Terezinu Princip je napisao:
„Naše će sene lutati po Beču, hodati po dvoru, plašiti gospodu…“.

Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u Vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

Izvor: Vikipedija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Потпуни колапс на Гостуну, формирана колона возила дугачка преко 10 километара

Oglasna Tabla

Пуњени еклери као из посластичарнице: Направите најукуснији домаћи колач са кремастим пуњењем

Oglasna Tabla

Појачана контрола брзине кретања возила

Oglasna Tabla

Завршене летње радионице на Дечјем одељењу НБУ

Oglasna Tabla

Ужичанин Виктор Лукић спасао живот Раду кога је ујео стршљен на мотору

Oglasna Tabla

Данас променљиво време, местимично с кишом

Oglasna Tabla

Клинички психолог Влајко Пановић: Ово су најважнији задаци родитеља деце до четврте године

Oglasna Tabla

Биг бенд на Градском тргу

Oglasna Tabla