10.8 C
Uzice
новембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

(VIDEO) POGLEDAJTE NA KOM MOSTU SE SLIKAJU TEK VENČANI PAROVI U ARILJU

Osim crkve Svetog Ahilija u Arilju, ovaj grad ima još jedan simbol – viseći most na reci Rzav. Poslednjih godina ustalio se običaj da se tek venčani parovi, nakon obavljene ceremonije u crkvi ili opštini, slikaju na ovom mostu kao znak vernosti i povezivanja. Naravno, ove fotografije se odmah zatim objavljuju na društvenim mrežama.

„Viseći most je izgrađen 1966. godine na inicijativu mog oca profesora fizičkog vaspitanja Vlastimira Radulovića, a nakon poplave koja je srušila jedan manji most. Pri prelasku preko mosta, naročito pri bržem hodu, on se prilično ljulja. Ovo nam ponekad pravi i probleme, jer se omladina često zabavlja ljuljajući most, što može oštetiti vodovodne cevi koje idu ispod njega“, ispričala nam je Slavka Srejić, ćerka čuvenog Ariljca Vlastimira Radulovića Vlaste. Naša sagovornica, koja živi u kući pored samog mosta, kaže da je primetila da se boja ove građevine često menjala u zavisnosti od promene opštinskih vlasti. Naime, kada je u Arilju bila na vlasti Demokratska stranka most je bio ofarban žutom bojom, a kada su na vlast došli Naprednjaci boja se promenila u plavu.

RZAV – REKA NAJČISTIJA

Reka Veliki Rzav, koja protiče ispod „Vlastinog mosta“, smatra se najčistijom rekom u Evropi. Kvalitet ove vode se svakodnevno kontroliše u Fabrici za preradu vode koja snabdeva Čačak, Gornji Milanovac, Požegu, Lučane i Arilje. U okviru svoje turističke ponude Opština Arilje uredila je više skrovitih plaža na Rzavu koje imaju neobične nazive: Bosa noga, Sonjine čari, Urjak, Žuta stena, Uski vir i Viseći most. Na kraju, zanimljivo je dodati da postoji nekoliko Ariljaca koji nikada nisu smeli da pređu preko visećeg mosta, jer ova građevina zbog svoje elastične konstrukcije vibrira pri svakom koraku.  

Piše:Dejan Veselinović
Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla

Danas oblačno sa sunčanim intervalima, uveče kiša, temperatura do 19 stepeni

Oglasna Tabla