9.9 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

VI „Kikini dani“ uz uručenje ovogodišnjih nagrada „Cvet jednakosti“: 18. mart

Šesta po redu manifestacija „Kikini dani“ u znak sećanja na aktivistkinju  Udruženja distrofičara Užica, Tijanu Petrović Kiku, biće održani u ponedeljak, 18. marta u Gradskom kulturnom centru. U okviru planiranog programa uz učešće osoba sa invaliditetom iz svih užičkih udruženja OSI biće dodeljene nagrade ovogodišnjim laureatima literarnog i novinarskog konkursa koje, sada već tradicionalno, dodeljuje organizator, Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

Sveukupni pobednik novinarskog konkursa je Natalija Vidić, i prilog dopisništva RTS iz Užica za TV priču o ocu deteta sa autizmom koji je, vođen iskustvom u porodici i u želji da svom a i ostaloj deci oboleloj od autizma omogući lakše učenje, napravio igricu koja se danas koristi u velikom delu sveta. Na literarnom konkursu koji je ove godine imao dve zadate teme: To što smo mi drugačiji, Vas čini bogatijim i Pogledaj me očima deteta, pobedio je Nikola Milovanović iz užičke Gimnazije.

Predsednica žirija Literarnog konkursa, profesorka srpskog jezika i književnosti u užičkoj Gimnaziji rekla je da „svi radovi donose, na poetski način, emociju vezanu za položaj osoba da invaliditetom“.

Žiri ovog konkursa radio je u sastavu: Dragica Cvijović, novinar, Boris Kojadinović, pesnik, i Biljana Grujičić jednoglasno je odlučio da nagrada pripadne učeniku užičke Gimnazije, a posebno je istaknuto da je na konkurs prispeo i veliki broj radova iz okruženja, pri čemu se ističe Tehnička škola u Kosjeriću,  čiji učenički radovi su osvojili drugo i treće mesto na ovom literarnom takmičenju. Milića Ćirjanić iz Kosjerića dobila je treću nagradu, a drugonagrađena je  Milica Maksimović, takođe iz Tehničke škole iz Kosjerića. Činjenica da su i učenici iz okruženja pisali o položaju osoba sa invaliditeom, po rečima Grujičićke „veoma je značajna“, i upućuje na činjenicu da su pedagozi uputili decu da pišu i učestvuju na jednom ovakvom konkursu što je svakako za pohvalu. Ono što je žiri opredelilo za odluku da Nikola Milovanović dobije prvu nagradu jeste činjenica da je „pokazao zavidnu literarnost, pismenost i empatiju prema osobama sa invaliditetom“.

Žiri novinarskog konkusa ove godine imao je daleko više posle nego prethodnih godina budući da je broj prispelih priloga bio veći nego ranije, njih ukupno 21 u oblasti televizijskog, radio, štampanog i internet novinarstva.

Članovi ovogodišnjeg novinarskog žirija bili su: Zorica Savić, Sonja Urošević i Biljana Kuzmanović, a obrazloženje povodom dodele nagrada  saopštila je užička novinarka Biljana Kuzmanović. Ona je istakla da je primetan pomak u novinarskom radu na temu osoba sa invaliditetom i da se ovoj temi sve manje pristupa sa patetikom, a sve više sa pozicije realnog sagledavanja stvarnog položaja, problema i pomaka društva koje se tiče ove problematike, čime se i u i javnosti stvara realnije slika o ovoj socijalnoj temi. U oblasti štampanih medija, nagrada je jednoglasno dodeljena Jeleni Jorgačević Kisić, za prilog „Neljudsko igranje ljudskim životima“ objavljenom u nedeljniku Vreme a tiče se ukidanja , nakon 14 godina uspešnog funkcionisanja, usluge stanovanja uz podršku za osobe sa intelektualnim poteškoćama u Beogradu. Nagradu u oblasti internet novinarstva dobila je Mirjana Čanak sa Portala o invalidnosti za prilog  „O seksualnom razvoju mladih žena sa invaliditetom u Srbiji“. U oblasti radio priloga nagrađen je jedini prispeli prilog novinarke Marije Stanković sa RTV Vranja sa temom „Radionice za osobe obolele od multiple skleroze“. Natalija Vidić je bila ubedljivo najbolja u oblasti TV priloga sa reportažom o Ariljcu Milanu Popoviću , autoru sajta „Razvojne igrice-učimo reči“ koji je tokom tri godine posetilo više od 70.000 ljudi širom sveta, a koji je vođen idejom da pomogne svom detetu to isto, na ovaj način, učinio i drugoj deci i roditeljima.

PR Udruženja distrofilčara Zlatiborskog okruga podsetio je da tradicija organizacije Kikinih dana nije samo način da se skupe osobe sa invaliditeom i pričaju o svojim problemima i trenutnom stanju, već i da se podstakne aktivizam i inicijativa samih osoba sa invaliditeom baš onako kako je to svojevremeno radila Kika.Upoređujući sadašnjost i veme kada seTijana Petrović Kika, jednim revolucionarnim za to vreme pristupom borila za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom u društvu, Cicović je podsetio istakao da je njena istrajnost i energija ostavila posledice u vidu primera koji treba slediti i u ličnom i kolektivnom angažovanja na ovim temama. Nagradu za aktivizam koji je  ličnom zalaganjem i dugogodišnjim radom na unapređenju položaja osoba sa invaliditeom u Užicu dobila je Ljiljana Jovanović, radnik Gradske uprave za društvene delatnosti.

Manifestacija „Kikini dani“ sa bogatim kulturno zabavnim programom čiji su akteri članovi  svih udruženja OSI iz Užica u ponedeljak, 18. marta počinje u 18 časova.

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla

Akcija SZS „Uzbuni se“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Slana torta od pečenih paprika: Najbolje predjelo svih vremena i prava kalorična bomba

Oglasna Tabla

Kamere na autoputu neće meriti brzinu

Oglasna Tabla

U planu redizajn male mature, testiranje na dve godine

Oglasna Tabla