ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

Према подацима Републичког завода за статистику, Србија је до краја октобра 2023. извезла пољопривредних производа у вредности од 3,8 милијарди евра, док је у исто време увезла хране вредне 2,7 милијарди евра.

Србија је у првих десет месеци ове године остварила вишак у размени пољопривредно-прехрамбених производа од 1,1 милијарди евра.

Количински гледано, извезено је 3,8 милијарди тона робе, а увезено 1,4 милијарде тона различите робе из категорије пољопривредно-прехрамбених производа.

Гледано по категоријама, Србија је у споменутом раздобљу увезла преко 3.600 тона живих животиња, а извезла 15.000 тона.

С друге стране, увезено је чак 68.000 тона меса и месних прерађевина, док је из Србије на глобално тржиште извезено 23.000 тона. Када су у питању житарице и производи од житарица, извоз је био 1,5 милиона тона, док је увоз износио тек 104.000 тона.

Од пољопривредних производа Србија највише увози воће и поврће, 467.000 тона, затим пића, 155.000 тона, те сточну храну – 111.000 тона.

Ако се посматра вредност извезене пољопривредне производње, најзначајнији производи су поврће и воће, чија је вредност извоза била преко 870 милиона евра, следе житарице с 562 милиона евра, дуван и дувански производи 450 милиона евра, пића 395 милиона евра, сточна храна – 322 милиона евра, а најмањи је био извоз животињских производа, уља и масти 4,12 милиона евра.

Такође, највећа вредност увезене робе била је на страни поврћа и воћа преко 526 милиона евра, затим кафе, чаја, какаа, следе зачини и зачински производи којих је увезено за 305 милиона евра, а ту су онда и разни прехрамбени производи и прерађевине са увозом од 253 милиона евра.

Извор: БизЛифе

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)

Данас прелиминарна ранг-листа пензионера за рехабилитацију о трошку Фонда ПИО

Пријепоље погодила два земљотреса

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта