Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Veliki Rzav – Čist kao Suza

Doživite osećaj potpune povezanosti sa prirodom dok koračate kroz vodu jedne od najčistijih reka u Srbiji. Veliki Rzav je poziv na posebnu avanturu u krajoliku ispunjenom divnim plažama, vodopadima, kaskadama, kanjonima, a sve to okruženo zelenilom sa svih strana. Dok ste ovde, znajte da se nalazite na reci koja se može uporediti samo sa Tarom u Crnoj Gori.

Veliki Rzav je po svojoj lepoti jedinstven u Srbiji. Izvire podno planine Mučanj, koja doseže 1536m visine. Mučanj se nalazi između Kokinog Broda i Ivanjice, a isto tako u ambijentu Murtenice i Javora, odnosno oblasti Starog Vlaha, kojem pripada i Zlatibor, pa se slobodno može reći da Veliki Rzav teče kroz najživopisniji deo zapadne Srbije. Ovu reku sačinjavaju Presečka reka i Jamčica.  Prva izvire podno planine Čemernice, a druga kod sela Mičioci.

Od pomenutog sela, tok Velikog Rzava je sve zanimljivi, pogotovo od mesta Visoke, gde se ulazi u Visočki kanjon. Ovaj kanjon je plovan samo po visokom vodostaju reke. Obavezno treba posetiti i Visočku Banju koja je poznata po termalnim izvorima. Dalje, pored Visočkog kanjona, postoji još jedan kanjon. Dugačak je 4km i nalazi se između Radoševa i Kruščice, a zove se Radoševski kanjon.

Za one posetioce koji su željni malo adrenalina, prava atrakcija bi bio rafting na ovoj brzoj reci. Potez koji je najpogodniji za rafting kreće od mosta u mestu Kruščici. Nakon desetak minuta se ulazi u kanjon Orlovače, koji vodi sve prema Rogama gde se nalazi i poslednje isključenje sa reke, i to pre Svračkova, gde se gradi brana. Tu se i Mali Rzav, sa desne strane, uliva u Veliki Rzav, koji nastavlja da teče prelepim krajem, kroz krečnjačku podlogu, sve prema Arilju, gde se uliva u reku Moravicu koja nastavlja prema Užicu.

Reka Veliki Rzav je bogata i brojnim plažama, koje slove za uređene i veoma lepe, u nestvarno lepom ambijentu prirode gde god da pogledate, sa barovima u hladovini i u blizini vode, mestima za sporske aktivnosti i druge vrste zabave. U letnjim mesecima postoje i celodnevni muzički koncerti, koji su prava dopuna hedonističkom ambijentu. Najlepše plaže su pre ulaska reke u Arilje, pa se tu mogu čuti interesantni nazivi kao što su Bosa Noga, ispod koje se nalaze Sonjine Čari, zatim plaža Urjak i Žuta Stena. Posećivanje ovih plaža je idealna prilika da osetite energiju reke i upoznate ovaj kraj.

Saveti za Putovanje:

    • Arilje je najbolje mesto odakle početi Vaše avanturisanje velikim Rzavom. To je najbliže glavno mesto reci, koje je inače dobro povezano sa ostalim gradovima Srbije.
    • O vodi ne morate da brinete, ima je u reci na pretek.
    • Ranac u koji ćete spakovati hranu, peškir, kupaći, šorts i neke toplije presvlake za večernje časove.
    • Za pešačenje je potrebno obuti bar dobre patike.

Kako stići do Velikog Rzava:

Najbolje Vam je da počnete od Arilja, pa zatim da odaberete delove reke koji vas najviše zanimaju. Velikom Rzavu možete pristupiti sa više mesta, kao što su Visoke, Roge, Drežnik i Radoševo. Arilje je dobro povezan autobusima preko Užica i Požege, Čačka i Kraljeva. Iz Beograda postoje svakodnevni polasci autobusom, i to više prevoznika. Ali, s obzirom da je najbolje ovde doći leti, onda iskoristite neke mini odmor ili vikend i stignite u ovaj kraj automobilom, što je i najbolja opcija u ovom slučaju.

Izvor: avanturista.co

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На репертоару биоскопа КЦ Златибор нови филмови

ОГЛАСНА ТАБЛА