OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji opštine Čajetina propisani su uslovi i načini držanja ovih životinja, kao i prava, obaveze i odgovornosti držalaca životinja. Odlukom je obuhvaćena i zaštita od zlostavljanja, hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja, zabrane, prekršaji i kazne za prekršaje, kao i nadležni organi za nadzor nad sprovođenjem odluke.

Stara Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji opštine Čajetina je ove godine, na jednoj od sednica SO Čajetina, usklađena sa novim zakonskim i podzakonskim aktima, a Komunalna inspekcija opštinske uprave Čajetina stara se da se Odluka sprovodi. Ovom odlukom je poseban akcenat stavljen na držanje životinja u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor.

Na Zlatiboru je zabranjeno držanje životinja osim perifernog dela Zove, perifernog dela naselja Potoci i naselja Farme, gde već imamo farmu krava. Znači u ta tri dela naseljenog mesta Zlatibor dozvoljeno je držanje domaćih životinja. Tu se misli na kopitare, papkare, živinu, kuniće, pčele. Kad je u pitanju MZ Čajetina zabranjeno je držanje domaćih životinja osim dela naselja Šipovik i dela naselja Očka gora“ kaže Mićo Čubrak, rukovodilac Odseka za inspekcijske poslove OU Čajetina.

Ova Odluka je oglašena u Službenom listu opštine Čajetina broj 10/2019, gde su nabrojane i jasno označene parcele na kojima se mogu, odnosno ne mogu držati domaće životinje. Što se tiče kućnih ljubimaca, vlasnici mogu držati najviše dva psa ili dve mačke u svojim stanovima, kućama, dvorištima, ili zajedničkim dvorištima uz saglasnost drugih suvlasnika.

„U dvorištu se može držati kućni ljubimac u boksu, ograđenom kavezu sa kućicom ili ako nema kućicu onda na povodcu ili na lancu a kretanje mora biti ograničeno, najmanje jedan metar od susedne parcele. Boks ili kavez može biti napravljen u dvorištu udaljen najmanje deset metara od susednog stambenog ili poslovnog objekta. Komunalna inspekcija izvršila je više savetodavnih poseta, obišla je više vlasnika, kako domaćih životinja, tako i kućnih ljubimaca i upoznala ih sa odredbama ove odluke. Međutim i dalje ima par slučajeva gde su neodgovorni vlasnici domaćih životinja ili kućnih ljubimaca i mi ćemo morati da pribegnemo nepopulatnim merama, a to su mere represije kroz pisanje prekršajnih prijava i kroz izdavanje prekršajnih naloga“, ističe Čubrak.

Propisane kazne kreću se od 20 do 80 hiljada dinara za fizička lica, a u prethodnom periodu već je napisano nekoliko prijava, a izdati su i prekršajni nalozi. Iz Inspekcijske službe apeluju na građane da se ponašaju odgovorno prema svojim kućnim ljubimcima, a samim tim i prema svojim susedima i sugrađanima. Ono što je još bitno reći jeste to da vlasnici domaćih životinja i kućnih ljubimaca ne mogu biti mlađi od 18 godina.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako su naši stari birali mesto za građenje kuće: Pažljivo su pratili povoljne i nepovoljne znake

Oglasna Tabla

Neodoljiva kesten – torta koja se ne peče: Gotova za maksimalno pola sata

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Pas i kontrabas“

Oglasna Tabla

Poslednjih 7 dana 16 pozitivno na Covid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla

Uspešno završena letnja sezona na Torniku

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

Oglasna Tabla

Ristanović: „Nezaslužena pobeda Partizana“

Oglasna Tabla

Danas počinje jesen

Oglasna Tabla

Isplata novčane naknade nezaposlenima

Oglasna Tabla