4.6 C
Uzice
29 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Velike kazne za neodgovorne vlasnike domaćih životinja i kućnih ljubimaca

Odlukom o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji opštine Čajetina propisani su uslovi i načini držanja ovih životinja, kao i prava, obaveze i odgovornosti držalaca životinja. Odlukom je obuhvaćena i zaštita od zlostavljanja, hvatanja i zbrinjavanja napuštenih životinja, zabrane, prekršaji i kazne za prekršaje, kao i nadležni organi za nadzor nad sprovođenjem odluke.

Stara Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji opštine Čajetina je ove godine, na jednoj od sednica SO Čajetina, usklađena sa novim zakonskim i podzakonskim aktima, a Komunalna inspekcija opštinske uprave Čajetina stara se da se Odluka sprovodi. Ovom odlukom je poseban akcenat stavljen na držanje životinja u naseljenim mestima Čajetina i Zlatibor.

Na Zlatiboru je zabranjeno držanje životinja osim perifernog dela Zove, perifernog dela naselja Potoci i naselja Farme, gde već imamo farmu krava. Znači u ta tri dela naseljenog mesta Zlatibor dozvoljeno je držanje domaćih životinja. Tu se misli na kopitare, papkare, živinu, kuniće, pčele. Kad je u pitanju MZ Čajetina zabranjeno je držanje domaćih životinja osim dela naselja Šipovik i dela naselja Očka gora“ kaže Mićo Čubrak, rukovodilac Odseka za inspekcijske poslove OU Čajetina.

Ova Odluka je oglašena u Službenom listu opštine Čajetina broj 10/2019, gde su nabrojane i jasno označene parcele na kojima se mogu, odnosno ne mogu držati domaće životinje. Što se tiče kućnih ljubimaca, vlasnici mogu držati najviše dva psa ili dve mačke u svojim stanovima, kućama, dvorištima, ili zajedničkim dvorištima uz saglasnost drugih suvlasnika.

„U dvorištu se može držati kućni ljubimac u boksu, ograđenom kavezu sa kućicom ili ako nema kućicu onda na povodcu ili na lancu a kretanje mora biti ograničeno, najmanje jedan metar od susedne parcele. Boks ili kavez može biti napravljen u dvorištu udaljen najmanje deset metara od susednog stambenog ili poslovnog objekta. Komunalna inspekcija izvršila je više savetodavnih poseta, obišla je više vlasnika, kako domaćih životinja, tako i kućnih ljubimaca i upoznala ih sa odredbama ove odluke. Međutim i dalje ima par slučajeva gde su neodgovorni vlasnici domaćih životinja ili kućnih ljubimaca i mi ćemo morati da pribegnemo nepopulatnim merama, a to su mere represije kroz pisanje prekršajnih prijava i kroz izdavanje prekršajnih naloga“, ističe Čubrak.

Propisane kazne kreću se od 20 do 80 hiljada dinara za fizička lica, a u prethodnom periodu već je napisano nekoliko prijava, a izdati su i prekršajni nalozi. Iz Inspekcijske službe apeluju na građane da se ponašaju odgovorno prema svojim kućnim ljubimcima, a samim tim i prema svojim susedima i sugrađanima. Ono što je još bitno reći jeste to da vlasnici domaćih životinja i kućnih ljubimaca ne mogu biti mlađi od 18 godina.

Izvor: zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Atletičari atletskog kluba „Mladost“ uspešni u Valjevu

Oglasna Tabla

Rast broja obolele dece od respiratornih infekcija (VIDEO)

Oglasna Tabla

Konkurs za prijem u vojne škole

Oglasna Tabla

U toku konkurs za zapošljavanje 5.000 nastavnika i učitelja

Oglasna Tabla

Данас су Часне вериге

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, ponegde kratkotrajna kiša

Oglasna Tabla

Druga faza radova na rekonstrukciji Zelene pijace

Oglasna Tabla

Sutra bez vode

Oglasna Tabla

Stamatović: Izlazimo na lokalne izbore jer nema predaje slobodnog Zlatibora bez borbe

Oglasna Tabla