10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

VELIKE GREŠKE U ISHRANI DECE

CECA
Prema najnovijim statistikama u našoj zemlji je u poslednjih 20 godina procenat gojaznosti porastao za 60 procenata. Ovi podaci su posebno alarmantni kod dece školskog uzrasta. Svako treće dete je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” taj procenat se iz godine u godinu povećava.

„Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike”, kaže načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Zorica Jovanovski koja je na okruglom stolu u organizaciji Delez Srbije, istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

U porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom. „Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme, i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno, nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku“, kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista-dijetetičar.

ANIMAL

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta. „Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti,” upozorio je naš poznati sportista. „Ogroman procenat škola u svom okruženju ima pekare i to su mesta gde se deca svakodnevno hrane. Naš organizam je kao mašina – ako sipate kvalitetno gorivo, radiše bolje i duže. Ako sipate loše, kvariće se. Razlika je u tome što na mašini zamenite delove. Sebi ne možete.” dodaje Vanja Grbić.

Škola, kao vaspitno-obrazovna ustanova, trebalo bi, i mora, prema rečima Snežane Knežević, direktorke Osnovne škole Vladislav Ribnikar, da razvija deci svest o zdravoj ishrani. “Moramo svi zajedno da radimo sa našom decom, kroz programe i različite aktivnosti sa ciljem da dobijemo kompetentno mlado biće koje je, između ostalog, edukovano o važnosti zdrave ishrane, ali i odgovorno prema svom zdravlju kad odraste“, istakla je direktorka.

Direktorka za kvalitet i bezbednost u kompaniji Delez Srbija predstavila je „Super-ručak“ kao nutritivno izbalansiran i hranljiv obrok za decu školskog uzrasta. „Uz pomoć nutricionista i u saradnji sa institutom „Batut” razvili smo ovaj specijalni obrok koji je namenjen za užinu dece. Istraživanja pokazuju da deca, ne tako retko odlaze u školu bez doručka i onda često posežu za namirnicama koje ne mogu da ispune osnovne zahteve za pravilan psiho-fizički razvoj deteta. Zato smo osmislili koncept „Super-ručak“ kako bismo pružili deci mogućnost da naprave zdrav izbor“, izjavila je Boškovićeva.

Izvor:zelenaucionica.com

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla