ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Velika ulaganja u zdravlje Užičana

“Jedan od najvažnijih prioriteta Gradskog rukovodstva je očuvanje javnog zdravlja naših sugrađana i u tom cilju su sve aktivnosti i mere koje preduzimamo”, istakla je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, posle obilaska Zdravstvenog centra Užice.

“14 meseci smo se zajedno sa zdravstvenim radnicima borili da savladamo ovu pošast koja nas je snašla.  Zajedničkim aktivnostima zdravstvenog centra, zdravstvenih radnika i gradskog rukovodstva smo uspeli da postignemo dobre rezultate vakcinacije, drugi grad smo u Srbiji po broju vakcinisanih. Sugrađani su shvatili značaj vakcinacije i sticanja kolektivnog imuniteta. Približavamo se brojki od 50% vakcinisanih na teritoriji grada Užica što je veoma važno i nadamo se da ćemo u narednom periodu uspeti da realizujemo zacrtane projekte.”

Gradonačelnica podseća da je Grad opredelio 100 miliona dinara za projektno tehničku dokumentaciju vezano za kompletnu rekonstrukciju Opšte Bolnice Užice.

“Projektno tehnička dokumentacija je trenutno na revizionoj komisiji u Beogradu, gde očekujemo saglasnost za studiju opravdanosti. Do kraja ove godine ćemo dobiti kompletne uslove, građevinsku dozvolu da bismo te radove započeli. Tim projektom je predviđena kompletna rekonstrukcija Opšte Bolnice Užice sa izgradnjom nove zgrade na mestu sadašnje psihijatrije. Svi radovi biće rađeni fazno jer je neophodno da bolnica normalno funkcioniše i u takvim uslovima. Biće izgrađeno 7000 do 10 000 novih kvadrata i u toj zgradi će biti prijemno ugrentna služba, hiruški blok, operacione sale. Prvo će se krenuti sa radovima rušenjem odeljenja psihijatrije, mikrobiologije. Nakon toga će se sprovesti ostali radovi koji su neophodni da Bolnica normalno funkcioniše.”

Po rečima direktora Zdravstvenog centra Užice dr Miloša Božovića Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije prepoznala su trud zaposlenih i potrebe pa je u bolnicu stigao novi skener, koji će ovih dana biti pušten u rad.

“Novi digitalni rengen aparat u Domu zdravlja Užice pušten je u rad, a trenutno se montira digitalni rengen aparat u bolnici. U toku su i građevinski radovi za novu angio salu. Svetska banka je obećala da krajem maja treba da bude tender za 13 magnetnih rezonanci na nivou Srbije i da jednu mi dobijamo. Trebalo bi iz tog programa da dobijemo i 64- slajsni skener i još jedan digitalni rengen aparat. Dobićemo još ultrazvučnih aparata, monitora… U prethodnom periodu smo za Kovid bolnicu dobili mobilne rengen aparate. Zahvalnost dugujemo i lokalnoj samoupravi koja izdavaja značajna sredstva,” dodaje Božović.

On je izrazio nadu da će se vakcinacija nastaviti dobrim tempom i najavio da će od naredne nedelje sve službe najverovatnije biti vraćene u svoju funkciju, a kovid pacijenti biće smeštani u Kovid bolnicu u Krčagovu.

Vrednost celokupnog projekta rekonstrukcije i dogradnje Opšte Bolnice Užice je oko 25 do 30 miliona evra. Prve radove očekujemo početkom naredne godine. Kompletno će biti rekonstruisano 40 000 m2 koliko je u okviru opšte bolnice Užice, takođe rekonstrukcija obuhvata konverziju kotlarnice, radove na energetskoj efikasnosti, radove na fasadi. Žute zgrade će ostati, jer su one pod zaštitom kao spomenici kulture.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа