3.4 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu, ali tvrđava će sada konačno vratiti svoj izgled s početka 18. veka.

Užička srednjovekovna tvrđava je simbol grada na Đetinji. Pored svoje dominantne pozicije u odnosu na samo Užice, ova tvrđava se provlači i kroz većinu heraldičkih i simboličkih elemenata ovog grada.

I pored toga poslednji konzervatorski i arheološki radovi na tvrđavi rađeni su daleke 1982. godine. Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu.

Stvari su počele da se menjaju u poslednjih nekoliko godina, kada se angažovanjem aktuelnog gradskog rukovodstva, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kao i velikom energijom i doprinosom Nikole Selakovića, sve promenilo.

Do sada su završeni radovi na konzervaciji Gornjeg i Srednjeg grada, čime su se stvorili uslovi za njegovu rekonstrukciju. Sa obezbeđenih skoro 50 miliona dinara, Stari grad će povratiti stari sjaj. Po projektu arhitekte dr Emilije Nikolić, uz konsultantski nadzor dr Marka Popovića, počinju radovi na rekonstrukciji kule i citadele na najdomininantnijem Gornjem gradu. Ovom investicijom tvrđava će vratiti svoj izgled s početka 18. veka. Taj period je odabran pre svega zbog sačuvane dokumentacije u Bečkom ratnom arhivu, koje pružaju mogućnost da se verno rekonstruiše nekadašnji izgled tvrđave. Radovi bi trebalo da budu završeni do proleća naredne godine, kada će užički Stari grad postati dosta atraktivniji za turiste.

Nastavljaju se radovi na konzerviranju preostalog dela tvrđave (delovi Srednjeg i Donjeg grada) i ubrzano se radi na projektu rekonstrukcije najvećeg Srednjeg grada, kako bi se što više relevantnih sadržaja razvilo na samoj tvrđavi.

Neće proći još puno vremena kada ćete na samoj tvrđavi moći da kupujete kovačke i saračke proizvode, vidite multimedijalne prezentacije koje prikazuju njen nastanak i razvoj, ali možda i da popijete kafu u ambijentu kako se to radilo pre nekoliko vekova.

Sve su to planovi koji čekaju svoju realizaciju.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Spajanje domova zdravlja i bolnica može da počne

Oglasna Tabla

SNIMAK STRAVIČNE NESREĆE IZ IVANJICE: Pešaka pokosio auto pored puta, vozač odjurio sa mesta

Oglasna Tabla

Rebalansom povećano sa 20 na 40 miliona za mere energetske efikanosti

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Prijem za najuspešnije Užičane u 2019. godini (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vreme u subotu malo toplije: Ujutru mraz, tokom dana suvo, temperatura do deset stepeni

Oglasna Tabla

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar

Oglasna Tabla