OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu, ali tvrđava će sada konačno vratiti svoj izgled s početka 18. veka.

Užička srednjovekovna tvrđava je simbol grada na Đetinji. Pored svoje dominantne pozicije u odnosu na samo Užice, ova tvrđava se provlači i kroz većinu heraldičkih i simboličkih elemenata ovog grada.

I pored toga poslednji konzervatorski i arheološki radovi na tvrđavi rađeni su daleke 1982. godine. Tri i po decenije ovaj lokalitet je propadao i ležao zapušten u smeću, trnju i korovu.

Stvari su počele da se menjaju u poslednjih nekoliko godina, kada se angažovanjem aktuelnog gradskog rukovodstva, uz veliku podršku Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava, kao i velikom energijom i doprinosom Nikole Selakovića, sve promenilo.

Do sada su završeni radovi na konzervaciji Gornjeg i Srednjeg grada, čime su se stvorili uslovi za njegovu rekonstrukciju. Sa obezbeđenih skoro 50 miliona dinara, Stari grad će povratiti stari sjaj. Po projektu arhitekte dr Emilije Nikolić, uz konsultantski nadzor dr Marka Popovića, počinju radovi na rekonstrukciji kule i citadele na najdomininantnijem Gornjem gradu. Ovom investicijom tvrđava će vratiti svoj izgled s početka 18. veka. Taj period je odabran pre svega zbog sačuvane dokumentacije u Bečkom ratnom arhivu, koje pružaju mogućnost da se verno rekonstruiše nekadašnji izgled tvrđave. Radovi bi trebalo da budu završeni do proleća naredne godine, kada će užički Stari grad postati dosta atraktivniji za turiste.

Nastavljaju se radovi na konzerviranju preostalog dela tvrđave (delovi Srednjeg i Donjeg grada) i ubrzano se radi na projektu rekonstrukcije najvećeg Srednjeg grada, kako bi se što više relevantnih sadržaja razvilo na samoj tvrđavi.

Neće proći još puno vremena kada ćete na samoj tvrđavi moći da kupujete kovačke i saračke proizvode, vidite multimedijalne prezentacije koje prikazuju njen nastanak i razvoj, ali možda i da popijete kafu u ambijentu kako se to radilo pre nekoliko vekova.

Sve su to planovi koji čekaju svoju realizaciju.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Detalji strašne smrti kod Nove Varoši, mladić se najverovatnije švercovao ispod kamiona, pa stradao pod točkovima

Oglasna Tabla

Uređenje porte crkve brvnare u Tasićima

Oglasna Tabla

Osnivanje Varoši Arilje

Oglasna Tabla

Danas 40 novih slučajeva obolelih od COVID-19 virusa

Oglasna Tabla

Biološka terapija uspešno leči psorijazu, a na listi je RFZO

Oglasna Tabla

Данас славимо два свеца – Светог Луку и Светог Петра Цетињског

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 31. oktobar

Oglasna Tabla

Милан Васић и Дејан Петровић: „Ја сам момче са Косова“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Kisić: Škole spremne za onlajn, nadamo se da neće doći do toga

Oglasna Tabla