16.6 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

VELIKA PROMOCIJA NAUKE U PRVOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Promovišući praktičnu primenu znanja stečenih u nastavi u četvrtak 20.04.2017. godine od 12 do 14 časova u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II u Užicu je organizovan  festival nauke. Punih šest meseci učenici i nastavnici su pripremali niz eksperimenata, aktivnosti i ogleda iz većeg broja naučnih disciplina. Pridružili su im  se i roditelji- predstavnici iz Medicinske škole, kao i genetičari i biohemičari iz Opšte bolnice u Užicu. Gosti su učešćem i izuzetno zanimljivim ogledima i simulacijama doprineli da  ovaj festival bude još zanimljiviji i uspešniji.

dav

Učesnici su angažovani na realizaciji raznovrsnih aktivnosti i sadržaja, i to iz sledećih predmeta:
Likovna kultura- izveden je likovni eksperiment sa akvarelom i solju, primenjena je reciklaža papira- izrada ukrasnih korpica i abažura od novina.
Geografija – predstavljena je maketa severnog zvezdanog neba na kojoj su posebno istaknuti zvezda Severnjača i sazvežđe Malog medveda, demonstriran je reljefni model Zemlje, formiranje peščanih dina i eolske erozije, objašnjena erupcija vulkana.

dav

Hemija- ogledi: izdvajanje bakra iz plavog kamena pomoću aluminijumske folije,  dokazivanje hidroksida fenolftaleinom, reakcija vodenog rastvora natrijum-hidroksida, šećera i kalijum permaganata, izdvajanje srebra iz srebro-nitrata pomoću bakarne žice, izdvajanje bakra iz plavog kamena pomoću gvozdenog eksera, reakcija vodonik-peroksida,hidrogen + kalijum-permaganat.
Biologija- ekipa genetičara iz Opšte bolnice  je izvela eksperiment sa izolovanjem  DNK i pipetiranjem dok je ekipa medicinske škole obučila učenike u sledećim aktivnostima: reanimacija na modelu, povijanje bebe, merenje krvnog pritiska  – nastavnici i učenici, posmatranje strukture ćelija pod mikroskopom, disekcija i posmatranje unutrašnjosti bubrega i srca, izolovanje hlorofila iz lista, analiza barske voda sa pijavicama i sočivicom, eksperiment koji pokazuje kako kvasac  duva balon, mikroskopiranje trajnih i nativnih preparata, reciklirani predmeti i ćelija (3D model), određivanje oštrine vida i raspoznavanje boja.

dav

Istorija- arheološka istraživanja uzorka zemlje sa lokaliteta iz starog, srednjeg i novog veka i analiza iskopanog materijala, prezentovanje saznanja o istoriji užičkog kraja u starom, srednjem i novom veku, izložba novca 4- 20 veka i kataloga novca iz tih perioda pronađenog u Srbiji, pregled novca uz pomoć lupe.
Fizika – model za naizmeničnu struju (koji je primenio Nikola Tesla), rad elektromotora i ventilatora, robotska ruka,  magnetizam –privlačenje i odbijanje, elektricitet-privlačenje i odbijanje, električno zvono, elektomagnet

dav

Tehničko- modeli  brusilice, ventilatora,  hidraulične građevinske mašine, strujna kola.
Informatika- programiranje i demonstracija rada robota-upravljanje robotom pomoću mobilnog telefona, interakcija dva robota
Odrasli su ispoljili veliko zadovoljstvo posmatrajući  sa koliko ozbiljnosti, želje i entuzijazma  učenici pristupaju upoznavanju tajni nauke. Pomoćnik direktora Slobodan Aleksić je izrazio nadu da će manifestacija kojoj smo prisustvovali prerasti u tradiciju.

dav

Piše: Nastavnik Goran Maksimović    

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla