-0.4 C
Uzice
25 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Velika Gospojina u Karanu u znaku dva jubileja

Tradicionalni program povodom praznika Velike Gospojine ispred Bele crkve u Karanu koji godinama unazad organizuje udruženje građana Župa Lužnica ove godine posvećeno je slikaru Mihailu Milovanoviću.  Godine 2019. navršava se 140 godina od rođenja prvog akademskog slikara iz Užica Mihaila Milovanovića rođenog u selu Gostinica i koji je dobar deo svog života, nakon povratka sa školovanja u inostranstvu proveo u selu Tuk u Karanu gde još opstaje kuća koju je sagradio, u ovim krajevima poznata kao Milovanovića vila.

-Program posvećen Mihailu Milovanoviću ujedno je prilika”, poručuju organizatori , “da se podsetimo još  jednog značajnog jubileja koji prevazilazi okvire lokalne zajednice, a to je 800 godina od sticanja samostalnosti naše, pravoslavne crkve. Ovaj jubilej simbolično će biti obeležen besedom koju će govoriti sveštenik Marko Erić”.

Program koji će biti izveden 28. avgusta, na Veliku Gospojinu, ispred Bele crkve u Karanu osmislila je i režirala Valentina Zlatanović Marković, i počinje nakon Večernje službe u 19 časova.

O liku i delu Mihaila Milovanović govoriće elokventi poznavaoci njegovog dela: istoričari umetnosti Narodnog muzeja Užice, Katarina Dogandžić Mićunović i Gordana Lazić. Posetioce će putem video zapisa, na lik i delo  svog pretka, podsetiti i Mihailov unuk koji živi u Atini i koji nosi dedino ime.

Uz program u porti crkve, u zvoniku će, tradicionalno biti otvorena izložba, a ove godine u pitanju je izložba crteža i minijatura Dragana Slovića koja je svojevremeno pobrala veliku pažnju javnosti predstavljanjem u  Narodnom muzeju Užice.

Za muzičku potku večeri zaduženi su Crkveno gradski hor “Sveti knez Lazar” iz Priboja pod dirigenskom palicom Đorđa Trišovića, guslar Radovan Peković iz Kraljeva, Pijanissta Žarko Golubović, i Sara Knežević iz Priboja. Učestvuju i studenti glume Angelina Dragović i Luka Potparić , a program će voditi Katarina Gligorijević i Sreten Mirčić.

Program se realizuje u saradnji sa Crkvenom opštinom Karan i Narodnim muzejom Užice.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užice podiže spomenik Milovanu Miću Petroviću

Oglasna Tabla

Dve nesreće u Ivanjici, prva sa smrtnim ishodom u drugoj vozač udario pešaka i pobegao

Oglasna Tabla

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar

Oglasna Tabla

„Spajalica znanja“ sa svojom dečicom donirala knjige Gradskoj biblioteci (FOTO)

Oglasna Tabla

Jedna ili dve neradne nedelje mesečno: Ministarstvo spremno na dogovor, pravilo će važiti za sve trgovce

Oglasna Tabla

Više od 50 miliona dinara iz gradskog budžeta za sport u Užicu

Oglasna Tabla

Sindikati obrazovanja u Srbiji traže veće plate

Oglasna Tabla

Otvaranje nove ski staze na Torniku

Oglasna Tabla

Održan moleban i litija u Čajetini za SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla