ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Вечита дилема оних који се одлучују за стамбени кредит: Да ли је боља опција фиксна или промењлива камата?

Камате на стамбене кредите су на максимуму у последњих 10 година, али и цене некретнина. Питање је да ли је у таквим околностима боље узети кредит са фиксном или променљивом каматном стопом. И поред очекивања да би каматне стопе могле да крену да падају од друге половине године, са сигурношћу се не може рећи шта би се више исплатило у овом тренутку.
Упућени кажу да каматне стопе генерално сада нису уопште повољне.

АДВЕРТИСЕМЕНТ
„У овом смислу се уопште не исплати подизати стамбени кредит. Да ли је боља фиксна каматна стопа која је ограничена на одређени период или промењива каматна стопа, то је јако тешко рећи, зато што ако бисмо рекли фиксна, а онда еурибор крене да пада у неком наредном периоду, онда би неко рекао – ето погрешио сам. А ако бисмо рекли промењива, а еурибор крене да расте опет, онда опет грешка. Тако да то је јако тешко прогнозирати и рећи шта је у овом тренутку паметније“, каже за Еуронеwс Србија Дејан Гравриловић из „Ефективе“.

Уредник портала „Каматица“ Душан Узелац рекао је да фиксне каматне стопе на стамбене кредите ниже од варијабилних стопа на исте кредите које банке нуде су реакција банака на раст еурибора којом оне желе да клијентима понуде зајам који је на први поглед мање неизвестан него у случају променљиве каматне стопе.

„Кредити са фиксном каматном стопом су у ствари последица захтева тржишта, јер су управо због турбулентног раста еурибора, тржиште, односно грађани који су у фази куповине стамбеног кредита, захтевали производ који би био везан за нешто друго, а не за еурибор, пошто је то у ствари правило немир и неодлуку при подизању стамбеног кредита. Управо из тог разлога су банкари изашли са понудом са фиксном каматном стопом“, рекао је Узелац за Тањуг.

Додао је да је нуђење фиксне каматне стопе на одређено време, рецимо на прве три године, што се обично дешава, заправо нуђење квази фиксне а не праве фиксне каматне стопе.
То што банке нуде на ограничени период фиксну камату на стамбене кредите, наводи Гавриловић, значи да ни оне не знају шта ће да буде са еурибором.

„То значи да и код њих постоји нека одређена доза страха или пројекције да би еурибор можда могао да расте, па би онда они на тој фиксној камати губили новац. Значи не видим друго објашњење, то ми је најлогичније“, рекао је Гавриловић.

Када би, додаје Гавриловић, банке знале да ће еурибор да пада, онда би њима фиксна камата ограничена на неки период одговарала, јер би они увек имали пет или шест одсто камата, а еурибор пада.
„На пример, еурибор падне на 1, њима би зарада била она разлика од 5 одсто. Али очигледно је да ни они не знају чим фиксну дају само на ограничени временски период. Или су можда њихови извори финансирања такви да не могу да понуде на дуже, јер не знају колико ће њих новац да кошта након истека тог периода“, навео је Гавриловић.

Стагнација на тржишту некретнина
Гавриловић каже да банке када виде да не иду стамбени кредити, онда ће оне пробати да колико је у њиховој моћи коригују цену, односно каматну стопу.

„Али раст цена некретнина је такав да калкулација везана за примања, каматну стопу и цене некретнина показује да неко са просечном платом, ако гледамо Београд, може да купи гарсоњеру или једнособан стан, јер се не уклапа у нешто више, толико су отишли нагоре. Кредит скуп, некретнина скупа, а плата не може то да испрати“, наводи Гавриловић .
Да је овера купопродајних уговора о непокретностима готово стала, каже он, потврдили су му поједини нотари.

„То је прича у последња два месеца, али ја мислим да то траје и нешто дуже и нешто пре тога“, додаје Гавриловић.

Он наводи да му је једна нотар рекао да би заинтресовани требало да преговарају са инвеститором зато што је продаја станова малтене стала и да су сада инвеститори спремни да попусте.

„Кад ће, ако не сад, јер немају купце“, каже Гавриловић.

Извор: euronews.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Био бизнисмен у Канади, па продао кућу и јахту и вратио се у Србију: Наш певач променио је живот из корена после емисије Никад није касно, а сада је поново изненадио

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јаковљевић: Отворено писмо директору Института за воћарство у Чачку

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кошарка: Златибор се не предаје пред најтежим задатком

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најсиромашнији пензионери добијају пакет помоћи – ево шта се све налази у њему

ОГЛАСНА ТАБЛА

Које се новчанице најчешће фалсификују у Србији и како да их препознате

ОГЛАСНА ТАБЛА

НБС: Одложено плаћање и на рате без камате DinaCard картицама

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона одавно прошла, али цене остају исте: Пет кафа на Копаонику – 2.000 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

И ове године бесплатни уџбеници за одређене категорије ученика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики дан за мештане Врутака, после 40 година асфалтиран пут (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА