14.3 C
Uzice
септембар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Večeras počinje Jugoslovenski pozorišni festival: Osam predstava za ovo malo duše

Ovogodišnja potraga za predstavama dostojnim tradicije užičkog Festivala, kao i iskustva njegove publike, nije bila laka, u vremenu u kojem su ljudske i estetske vrednosti za koje se ovaj festival zalaže toliko napadnute, kaže Bojan Munjin koselektor 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala koji počinje večeras u Užicu.

Regionalna teatarska smotra u Užicu ostaje što je do sada i bila: po imenu – Jugoslovenska, s obzirom na područje sa kog okuplja najbolju produkciju, po prezimenu – „bez prevoda“, kao aluzija na scenski jezik razumljiv publici i po atributu – jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija.

 

Tri su i razloga zbog kojih će se Jugoslovenski pozorišni festival (od 13. do 20. novembra) razlikovati od prethodnih. Prvi je redni broj – festivalske baklje paliće se po 22. put. Drugi je repertoar, a treći je moto – „Za ovo malo duše“. Pod ovim sloganom koselektori JPF-a Bojan Munjin, pozorišni kritičar iz Zagreba, i direktor Narodnog pozorišta iz Užica Zoran Stamatović, sabrali su osam predstava iz Srbije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Bojan Munjin, koselektor festivala

Foto: M. Cvetković / RAS SrbijaBojan Munjin, koselektor festivala

Za festivalske nagrade nadmetaće se: „Tako je (ako vam se tako čini)“ JDP-a, „Samoubica“ CNP-a iz Podgorice, „Dokle pogled seže“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom iz Cetinja, „Priče iz Bečke šume“ zagrebačke „Gavele“, „Ivanov“ NP Beograd, „Moja fabrika“ Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, „Svedobro“ užičkog NP-a i „Moja ti“ Ateljea 212.

– Zajednički sadržilac predstava koje će igrati „Za ovo malo duše“, po stihu iz pesme „Branim“ Vaska Pope, jeste iskonska ljudska želja da svojoj neprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje – priča koselektor Bojan Munjin, i dodaje:

"Ivanov"

Foto: Promo„Ivanov“

– „Ivanov“ u režiji Tanje Mandić Rigonat i sa prvorazrednim glumcima Nikolom Ristanovskim, Predragom Ejdusom, Nadom Šargin, Hanom Selimović, dogovi o duševno iscrpljenom čoveku koji svojom mukom uništava druge, dok predstava „Moja ti“, u režiji Aleksandre Milavić Dejvis, opet, sa ansamblom u kojem se među ostalima nalaze i Svetlana Bojković, Tanja Bošković i Gorica Popović, govori o generaciji žena na kraju životnog puta, koje svoje ljudsko dostojanstvo očajnički brane pred naletom beskupulozne današnjice.

"Moja ti"

Foto: Atelje 212 / Promo„Moja ti“

Predstave „Priče iz bečke šume“, u režiji Igora Vuka Torbice, i „Dokle pogled seže“ reditelja Arpada Šilinga, bave se dilemom da li se temeljna ljudska sreća pronalazi u besomučnoj egzistencionalnoj trci, da li je zatrpana u malograđanskom lažnom moralu, ili je treba tražiti negde drugde – kaže koselektor JPF-a.

"Priče iz bečke šume"

Foto: Promo„Priče iz bečke šume“

„Moja fabrika“ i „Samoubica“, koju rediteljski potpisuju Selma Spahić, odnosno Veljko Mićunović, obrazlaže Munjin, govore kako između napada na dušu jedne fabrike i napada na pojedinca nema bitne razlike, jer čovekova iskonska pozicija je zapravo neprestana sizifovska borba sa ljudskom zluradošću i glupošću.

"Samoubica"

Foto: Promo„Samoubica“

– U predstavama „Svedobro“ u režiji Nemanje Rankovića i „Tako je (ako vam se tako čini)“ reditelja Jagoša Markovića, pronalazimo gotovo anonimne ljude koji, daleko od buke sveta i bez upotrebe moći i ideologije, nego tajnom aktivnošću vlastitog srca, pokušavaju da pronađu put do sreće ovog tako nesavršenog sveta. Ovogodišnja potraga za predstavama dostojnim tradicije užičkog Festivala, kao i iskustva njegove publike, nije bila laka, u vremenu u kojem su ljudske i estetske vrednosti za koje se ovaj Festival zalaže toliko napadnute – navodi Bojan Munjin.

"Moja fabrika"

Foto: Promo„Moja fabrika“

– Ovoga puta to nije bio razlog. Bilo je predstava koje su nastale ovih dana i o kojima razmišljamo. U prvom redu „Ajnštajnovi snovi“ JDP-a i „Carstvo nebesko“ Narodnog pozorišta Beograd i Bitef teatra. To su predstave koje su izašle sad „ispod čekića“ i koje bismo rado videli sledeće godine na Festivalu. Tako, nema za čim da žalimo, ali ima nečeg čemu se nadamo – podvlači Munjin.

Ivan Medenica će u pratećem programu predstaviti knjigu "Tragedija inicijacije ili nepostojani princ"

Foto: M. Ilić / RAS SrbijaIvan Medenica će u pratećem programu predstaviti knjigu „Tragedija inicijacije ili nepostojani princ“

Osim takmičarskih predstava, Festival ima i prateći program koji će obeležiti izložbe, radionice, promocije. Večeras će u holu pozorišta biti otvorena izložba Radovana Baje – Vujovića sa fotografijama iz predstava sa prošlogodišnjeg festivala. Narednih dana biće predstavljena knjiga Ivana Medenice „Tragedija inicijacije ili nepostojani princ” o kojoj će, osim autora, govoriti Nebojša Bradić i Zoran Hamović, urednik IP „Klio”. O scenskim elementima kao doživljaijma pozorišne predstave govoriće Bojan Munjin, o korišćenju scenskih elemenata u rediteljskom postupku Nebojša Bradić, a Nebojša Romčević objasniće značaj prostora u dramskom tekstu.

Mijač na čelu žirija

Dejan Mijač

Foto: Oliver Bunić / RAS SrbijaDejan Mijač

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri kojim će predsedavati reditelj Dejan Mijač, a članovi su arhitekta i scenograf dr Radivoje Dinulović, dramaturg iz Hrvatske Željka Turčinović, pozorišna kritičarka iz Crne Gore Nataša Nelević i makedonski glumac Zoran Ljutkov.

Izvor:blic.rs/VLADIMIR LOJANICA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide u Užicu uz podršku Ambasade Francuske

Oglasna Tabla

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla