ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Вече фолклора и народне традиције на Краљевом тргу


Вече 22. јула у оквиру програма златиборског “Културног лета 2022” као и ранијих година било је резервисано за годишњи концерт Удружења за неговање народне традиције “Златибор”. Била је то прилика да се публика окупљена на Краљевом тргу у организацији Општине Чајетина и Туристичке организације Златибор упозна са радом овог удружења кроз који чланови удружења теже очувању културног наслеђа, народних обичаја, песама и игара.

Програм ове вечери фолклора на Краљевом тргу започео је у 19:30 часова наступом првог ансамбла који је отворио концерт и представио се том приликом „Играма из Златиборског краја“ а касније у програму и “Играма и песмама из Призрена”. Уследили су наступи и других играчких састава у различитим старосним групама који су публици приредили низ кореографија из богатог репертоара: „Игре из Мачве“, „Игре из Кобишнице“, „Лесковца”, “Југоисточне Србије” побравши многе аплаузе публике. Највеће одушевљење изазвали су најмлађи чланови ансамбла “Дечијим играма из Србије” и извођачка група “Ветерани” као оснивачи и носиоци рада Удружења “Играма из Централне Србије”.

Концерт је завршен песмом “Заспо Јанко” у изведби Вујуце Драговића и кореографијом „Игара из Босилеградског Крајишта“ првог ансамбла, док је златиборска публика скоро два сата уживала у концерту и одличној забави уз традиционалне народне игре и песме ове дивне летње вечери. То потврђује да по завршетку програма на звуке „Ужичког кола“ многи нису остали имуни па се Краљевим тргом развило велико коло.

 

Златибор као подручје посебних одлика не би био то што јесте без неговања духа народне традиције и стваралаштва, а део те традиције Удружење „Златибор“ кроз деценију и више свог постојања штити и чува, чему сведочи чињеница да се број чланова константно повећава из године у годину. Тиме се посебно поносе и диче поручује председник УЗННТ “Златибор” Лука Весовић. Удружење окупља око 160 чланова и рекреативаца фолклора, на челу са кореографима Миром Милинковић и Николом Секулићем.

“Златиборско културно лето“, препуно концерата и разноврсних дешавања, наставља се звуцима трубе 24. јула на летњој позорници Краљевог трга када ће се одржати Концерт трубачких оркестара Западне Србије, а истог дана у златиборском селу Трипкова одржаће се први у низу Михољски сусрети села, где ће посетиоци на летњој позорници имати прилику да погледају представу “Е мој Тодоре” у извођењу Јанка Радишића.

ТО Златибор

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила