ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Веће акцизе на деривате нафте, дуван, алкохол и кафу

Предлогом закона о изменама и допунама Закона о акцизама који је Влада Србије усвојила почетком септембра предвиђено је да од октобра акцизе на деривате нафте, дуванске прерађевине и алкохолна пића, кафу и течности за пуњење електронских цигарета буду веће за осам одсто.

У образложењу за доношење овог закона наведено је да се предложеним повећањем акциза очекује повећање прихода од акциза, пре свега, од деривата нафте и цигарета од око четири милијарде динара до краја 2023. године.

Додаје се да се у циљу избегавања повећања трошкова не мења износ акцизе за деривате нафте који се користе у транспортне сврхе, грејање, као и у индустријске сврхе, а такође, у циљу смањења трошкова пољопривредних произвођача, односно газдинстава и физичких лица који су уписани у регистар пољопривредних газдинстава, уводи се рефундација плаћене акцизе на деривате нафте – дизел гориво и биогориво, које се као моторно гориво користи у пољопривредне сврхе за погон пољопривредних машина.

Акциза на биогориво и биотечности се не увећава, јер је регулаторни оквир који уређује ову материју, како је образложено, још у развоју, па ће пореска политика опорезивања ових производа бити детаљније уређена након доношења свих релевантних стратешких докумената.

Наглашава се да су предложене законске измене пажљиво одмерене, како не би изазвале нежељене поремећаје на тржишту Србије, уз увећање буџетских прихода.

Стручњаци процењују да би повећањем акциза на евродизел и бензин гориво могло да поскупи за нешто мање од шест динара по литру, док би код цигарета поскупљење било и веће од досадашњих уобичајених 10 динара по кутији.

Почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић изјавио је раније за Тањуг да је ово повећање акциза на евродизел и бензин од октобра редовно повећање које је требало да се деси још почетком године, подсетивши да се акцизе нису повећавале претходне две године.

– Ми смо имали период од бар две, али и више година да акцизе нису примењиване у пуном износу, па претпостављам да ће и сада држава одустати од оволиког повећања акциза, односно да ће их повећати, а онда новом уредбом смањити на неки период, казао је Атанацковић, преноси Тањуг.

Према његовим речима, и по закону Влада Србије има могућност да акцизу привремено смањи до 20 одсто од њеног износа.

Атанацковић је подсетио и да су акцизе на гориво до марта ове године у Србији биле умањене и тек од тог месеца су оне у пуном износу, како је предвиђено.

Прессек

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА