8.1 C
Uzice
октобар 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

VAŽNO: AKO KUPUJETE RIBU …

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Riba je u vreme posta u Srbiji veoma tražena. Da li znate da prepoznate svežu ribu?

 Riba koja se prodaje na beogradskim pijacama zdravstveno je i higijenski ispravna, potvrdio je Naučni institut za veterinarstvo Srbije, saopštile su Gradske pijace.

Ta riba ne sadrži biotoksin histamin, teške metale, kao ni parazite. Analiza je obuhvatila ispitivanje osnovnih organoleptičkih svojstava ribe, odnosno boju, konzistenciju, miris, ukus i izgled ribe, a obavljen je i parazitološki pregled, kao i prisustvo teških metala i histamina u uzorkovanoj ribi.

Prikupljanje slučajnih uzoraka šarana, soma, pastrmke, smuđa, bele ribe, oslića, brancina, skuše, papalina i girica realizovano je 12. decembra na pijacama koje su poznate po raznovrsnoj ponudi ribe, a komercijalnu analizu zdravstvene ispravnosti ribe, tradicionalno je naručilo JKP „Gradske pijace“, uoči jedne od najvećih pravoslavnih slava Svetog Nikole.

Riba, jelo, pečena

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

Međutim, riba koja se prodaje „na crno“, van pijačnih tezgi, kao i na drugim mestima koja nisu predviđena za prodaju hrane, nije kontrolisana i mnogo rizikujete ako je kupujete.

Ne samo što ne znate gde je i na koji način ta riba ulovljena, beć ni da li je sveža, bakteriološki ispravna, da li je bila pravilno skladištena.

Ta riba je često jeftinija, ali nemojte da cena bude jedino merilo kada kupujete ribu.

Kako ćete znati da li je riba sveža?

Dobro je pogledajte: riba koja nije sveža ima bledu boju, pigmentacija krljušti je slabija, nema sjaj. Takođe, sveža riba bi trebalo da bude sluzava, ali ta sluz je providna „čista“, a ne zamućena, „mlečna“, što je slučaj kod ribe koja nije skoro ulovljena.

I oči ribe vam mogu reći da li je treba kupiti ili ne. Riba koja nije bila zamrzavana, i koja je skoro ulovljena, ima sjajne oči, koje nisu upale.

„Mušterije koje se razumeju uvek pipu ribu jer ona koja je sveža ima elsatičnu kožu, a bajata nema. Znače, pipnite prstom kožu – ako ostane udubljenje znači da ne treba da je kupite, a ako se koža odmah vrati znači da je riba sveža“, objasnio nam je prodavac ribe na pijaci „Bajloni“ u Beogradu, i dodao da tražite od prodadvca kesu, da ne pipate ribu golim rukama.

„Zamislite kada bih svima dao da je pipnu! Džabe onda što je sveža, a ispipana prljavim rukama.“

losos, riba

Foto: Guliver/Getty/Thinstock

Što se mirisa tiče, birajte ribu koja „smrducka“ na reku ili na more, na biljke među kojim je živela. Riba koja nema miris je verovatno bila zamrznuta, a ona koja „miriše“ kiselkasto sigurno je bajata.

I na kraju, ako je čistite sami kod kuće, znajte da unutrašnji oragani takođe mogu da ukažu na to da li ste dobro izabrali. Bubrezi treba da budu crveni, kao i svi drugi organi, da deluju sveže, kao da su još u funkciji.

Ako niste sigurni u to da li znate da prepoznate svežu ribu ili ne, onda kupite zamrznutu, u supermarketu, jer je i to bolje od bajate ribe, za koju ne znate gde je ulovljena. Duboko zamrzavanje hrane ubija mnoge bakterije, samo proverite rok trajanja na pakovanju.

I na kraju, držite se one narodne izreke: peci ribu dok joj ne ispadnu oči, da ne bi ispale tebi kada je budeš jeo.

Izvor:http://mondo.rs/Dragana Todorović

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla