ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Важне одлуке обележиле 31. заседање ужичких одборника

На 31. заседању одржаном данас одборници Скупштине града Ужица усвојили су све дневним редом предвиђене тачке. Већином гласова усвојена је Стратегија културе града Ужица 2024-2029. година. Одборници су дали сагласност и на коначан нацт Уговора о јавно-приватном партнерству за замену, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења применом мера уштеде енергије на територији града Ужица. Према речима градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић и на овој, као и на свеим седницама одржаним током 2023. године донете су важне одлуке за даљи развој града и бољи квалитет живота свих грађана.

“Чињеница је да је стање јавне расвете у нашем граду незадововољавајуће и на то већ дужи низ година указују суграђани својим захтевима и примедбама о стању јавне расвете. На годишњем нивоу око 800 примедби стигне само преко “Система 48″. Такође чињеница је да ми не мали новац одвајамо из буџета за рачуне које плаћамо за јавну расвету и поправке и одржавање јавне расвете. Такође чињеница је да би у будућности, ако ништа не променимо, ти трошкови би били значајно већи и по питању цене електричне енергије и рачуна које ћемо плаћати и све већих трошкова одржавања и поправке”, истакао је Миодраг Петковић члан Градског већа говорећи о коначном нацрту Уговора о јавно-приватном партнерству за замену, рационализацију и одржавање дела система јавног осветљења применом мера уштеде енергије на територији града Ужица, који је усвојен на данашњем скуштинском заседању.

Према његовим речима, због свега наведеног, а са основним циљем да се побољша јавна расвета, да систем функционише на задовољство грађана и да се смање трошкови прошле године покренуте су неопходне процедуре, поступци пред Скуштином града Ужица, урађен је пројекат Јавно-приватног партнерства (ЈПП), који се показао као најисплативији модел за реализацију и реконструкцију јавне расвете.

“Тада су анализирани и други модели. Дошло се до закључка да град Ужице нема новца комплетну реконструкцију постојећег система јавне расвете и истовремено плаћање трошкова струје, поправке и одржавање. Није нам у интересу ни да се за то узима кредит, који би са оваквим каматним стопама био неповољан а веома је неисплативо отварати нова јавна предузећа. Сва та анализа показала је да је ЈПП најисплативији модел. Добили смо све неопходне сагласности и одобрења од Комисије за Јавно-приватно партнерство, спроведене су законске процедуре везано за поступке јавних набавки и данас коначно је на дневном реду Предлог нацрта уговора са будућим партнером. На овај начин имаћемо у  наредних 15 година гарантовано бољу и ефикаснију јавну расвету, која ће у сваком моменту радити са минимум 98 процената. Такође није занемарљива еколошка компонента овог пројекта, и оно што је једнако важно је да ће град на овај начин у наредних 15 година уштедети најмање 2,5 милиона евра. Ја верујем уз нови раст цена електричне енергије који се очекује да ће та уштеда по град бити и већа, јер модел је постављен тако да приватни партнер улаже новац у старту у износу од 4,5 милиона евра улаже и касније и у наредних 15 година он финансира и он је задужен за одржавање система. Такође у обавези је и грантује да ће смањити потрошњу применом најсавременије опреме на најмање петину садашње потрошње, што нама гарантује уштеде по основу рачуна”.

Петковић наглашава да нема додатних издвајања и никаквих нових допунских накнада.

“Треба додати и да смо у последњих 12 месеци без новембарског рачуна за трошкове јавне расвете издвојили око 115 милиона динара и да би уз тренутни раст цене електричне енергије тај трошак наредне године износио око 130 милиона динара, плус око 15 милиона динара за трошкове поправке и одржавања. Овим новим моделом трошкови ће на годишњем нивоу износити мало изнад 100 милиона динара, а ја верујем да ће уштеда бити и већа”.

На овој 31. седници Скупштине града Ужица усвојена је и Стратегија културе града Ужица за период 2024- 2029. година. То је по речима Бранислава Митровића председника Скупштине града Ужица, важан документ којим се дефинише правац развоја културе у наредних пет година.

“Бенефити ове стратегије јесу јасно дефинисани правци развоја културе али и легати који ће се и после године “Престонице културе” афирмисати и реализовати. Идеја целе приче јесте, да посветимо пажњу културним садржајима у нашем граду, који ће кроз разне индикаторе бити посматрани у наредних пет година (број публике, број посетилаца и осталих актера у културној сцени). Такође, поред значајног побољшања у погледу инфраструктуре у култури, који ће се десити после дужег низа година у нашем граду Стратегија предвиђа низ мера које у значајној мери усмеравају куда ужичка култура треба да иде  у наредном периоду. Једноставно са добијањем титуле Престонице културе Србије 2024. године и усвајањем ове стратегије добили смо један озбиљан помак и предуслове за ставарање још озбиљније и боље културне сцене”.

На овом последњем скупштинском заседању у овој години одборници су усвојили и План јавног здравља за наредних пет година, као и програме пословања јавно комуналних предузећа за 2024. годину.

Уз захвалност одборницима на активном учешћу и сарадњи градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, изразила је задовољство свим одлукама које су током осам скупштинских заседања усвојене.

“Када говоримо о стратешки важним документима један од њих је свакако План развоја града Ужица за период од 2023. до 2030. године, којим је дефинисан развој града у наредних седам година. Поред тога усвојили смо ево и Стратегију културе града Ужица са жељом да наш град не буде престоница културе само 2024. године већ и свих наредних уз бројне инфраструктурне пројекте и програмске садржаје који ће бити прилагођени потребама и жељама наших суграђана. Најважнији приоритети остају нам брига о здрављу грађана и заштити животне средине и у томе ће нам помоћи усвојени План јавног здравља за наредних десет година и Програм заштите животне средине. Да би смо унаредили енергетску ефикасност и побољшали систем јавне расвете после дужег и свеобухватног процеса донели смо одлуку о избору јавно-приватног парртнера, чија је обавеза да постојећу замени лед расветом. Тиме ће бити унапређен квалитет расвете на свим јавним површинама, у саобраћају а није занемарљива ни економска уштеда коју ћемо остварити. Донели смо и важну одлуку која се односи на буџет за наредну годину,што нам омогућава да наставимо са реализацијом важних пројеката за унапређење квалитета живота свих грађана.

Градоначелница је овом приликом одборницима и свим грађанима Ужица честитала предстојеће новогодишње и божићне празнике.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа