16.7 C
Uzice
август 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Varda – selo puno dece i đaka, nedostaje vrtić

U Godečevu, Makovištu i Vardi živi trećina populacije opštine Kosjerić, seoskoj školi ne preti zatvaranje, a potreban im je vrtić.

Crveno slovo crkvenog kalendara u porodici Sekulić strogo se poštuje. U dane praznika u tom domaćinstvu gde žive tri generacije i najmlađi imaju zaduženja. A među njima se zna za hijerarhiju.

Opština KosjerićOpština Kosjerić

„Glavnu reč obično vodi starija sestra Bojana, a mi je slušamo i slažemo se u svemu što nam ona predloži“, kaže Jovana Sekulić iz Varde.

„Prednost je što pre svega naučimo da delimo neke stvari, ne bude nam dosadno zato što smo uvek zajedno“, kaže njena sestra Bojana. 

A kad čeljad u kući nisu besna, kuća nije tesna i domaćinstvo napreduje, kaže Milan Sekulić, koji je sa suprugom stekao najveći kapital – dve ćerke i dva sina.

„Ako se ne promeni da na bolje krene u selu, čisto sumnjam da će ostati u ovakvim uslovima. A ako se nešto promeni u međuvremenu da mogu normalno da žive od svog rada, onda verovatno će neko od njih četvoro rešiti da ostane ovde“, kaže Milan. 

Tako razmišljaju i komšije. Mnogo je mladih ostalo u rodnom selu, gde su zasnovali porodice, pa se sada javila potreba da se otvori i vrtić.

„Smatram da su deca najveće bogatstvo sela. Mi smo se potrudili da pružimo mogućnost za jedno radno mesto. Sada je dalje na opštini ili državi da to omogući“, kaže Tanja Jovanović. 

Postoje svi uslovi za pristojan život u jednom planinskom selu, kakva je Varda. Škola je puna đaka, seoska ambulanta radi svaki dan, imaju apoteku, prodavnice. Radom i komšijskom slogom mnogo toga su rešili, ali kažu da se voze kao da žive na mesecu, a ne samo dvadesetak kilometara od Kosjerića.

Žitelji Varde nadaju se da će magistralni put, koji je sada popločan rupama, posle gotovo četiri decenije konačno dobiti novi asfalt. Jer sela ovde još uvek žive.

Izvor:rts.rs
Foto:Marija Gajić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla