OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Varaklići odlučili da se vrate na selo za koje je i Sveti Sava rekao da je u njemu sve dobro

Prijepolje – Retki su primeri mladih koji kad jednom napuste svoj rodni kraj, u njega se i vrate. Međutim, Dragana i Aleksandar Varaklić, nakon završenih studija odlučili su da njihovo mesto pod suncem bude selo Sedobro kod Prijepolja, u kom su rođeni i odrasli.

Ovaj mladi bračni par primer je da života itekako ima i van Beograda, a njihova priča ispisuje najlepše rečenice o ljubavi, veri i nadi. Кažu da se nikada nisu pokakajali, jer baš nigde ne sviću tako lepa jutra kao u njihovom sokaku.

„Suprug i ja poznavali smo se od detinjstva i bili smo komšije u Sedobru. Ja sam živela u Beogradu pet godina, tamo studirala, a moj suprug je tamo čak i radio nakon fakulteta. Кad smo odlučili da se venčamo, doneli smo odluku da se vratimo u naše selo, jer svetla velikog grada ipak nas nisu privlačila dovoljno jako, a u našem kraju i dalje žive iskreni ljudi sa dušom. U prestonici nikad nismo bili svoji na svome kao što je to ovde slučaj. Veliki gradovi zaista pružaju velike mogućnosti, ali ono što izostaje jeste posvećenost porodici“, rekla je Dragana.

Dragana i Aleksandar iskoristili su svoje obrazovanje i mladost i pokrenuli sopstvenu proizvodnju. Nakon sedam godina od kako su se vratili na selo, danas obrađuju imanje koje se prostire na šest hektara, a na njemu se nalazi 1000 stabala šljiva, 100 kruške, ali i jabuke, dunje i orasi. Najbolje plodove suše i prerađuju, ali i prave inovativne proizvode poput suvih šljiva sa medom i orasima, čips od jabuke i dunje.

„Zahvaljujući subvenicijama naša sušara je počela sa radom 2016. godine. Nakon početničkih muka, kad smo savladali osnovne stvari u sušenju šljiva, želeli smo da napravimo neki naš originalan proizvod i u tome uspeli. Sada nam je cilj da oni stignu i do lanca marketa, ipak za to moramo ispuniti rigorozne uslove i standarde, ali radimo i na tome. Proširili smo zasade šljiva, i osim požeških sada na našem imanju rastu i čačanska, stenlejka“, kaže Aleksandar.

Njihovi potomci Sofija (7) i Vukašin (6) od malih nogu naučili su sve seoske poslove i ništa im ne pada teško. Porodica Varaklić jedan je od najboljih primera da se radom i sopstevnim ulaganjima može razviti uspešan posao, a ono što im nikada nije nedostajkalo je ambicija.

„Planiramo da razvijamo i seoski turizam, pa ćemo adaptirati i privesti nameni staru seosku kuću koja se nalazi na našem imanju. Ovaj kraj zaista ima mnogo toga da ponudi posetiocima, u blizini su manastir Mileševa, reka Mileševka i još mnogo toga, a ono što je ključno jeste gostoprimstvo meštana,zdrava hrana i čist vazduh. Jako je važno da lokalna samouprava obrati pažnju na mlade koji su dolučili da ostanu na selu, a i raduje nas novoformirano ministarstvo za koje se nadamo da će čuti neke naše probleme i izaći nam u susret“, ispričala je Dragana.

Selo Sedobro udaljeno je pet kilometara od Prijepolja, a za ovo mesto kažu da je i Sveti Sava nekada rekao da je u njemu „sve dobro“, tako je i dobilo ime. A, porodica Varaklić definitivno nastavlja da to i potvrđuje.

Tekst je nastao kao deo projekta “Panorama Prijepolja”, koji sufinansira opština Prijepolje.

Izvor: PP Media / Foto: A. Rovčanin

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U bolnicama Zlatiborskog okruga 14 osoba priključeno na respiratore

Oglasna Tabla

Preminula Mira Furlan

Oglasna Tabla

Psiholog dr Tomin o tome zašto deca ćute o nasilju

Oglasna Tabla

FESTIVAL KUSTENDORF ONLAJN: Uživo razgovor sa Končalovskim, Zejtlinom, Kusturicom

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za petak – 22. januar

Oglasna Tabla

Skinuli Srbiju sa „crvene liste“ rizičnih zemalja: Ukida se obavezan karantin

Oglasna Tabla

Užice primer dobre prakse u oblasti unapređenja lokalnih finansija

Oglasna Tabla

Sajam suvomesnatih proizvoda „Pršutijada“ -14.februara

Oglasna Tabla

84 nova slučaja virusa kovid-19 u Zlatiborskom okrugu

Oglasna Tabla