-1.8 C
Uzice
18 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Valentina i Dušan su vodili BORBU DUGU 12 GODINA, a mala Sunčica je njihova NAJVEĆA POBEDA

Valentina i Dušan Puzović, supružnici iz Užica, godinu ispraćaju sa sećanjem kako su je dočekali. Bože, prelepog li dočeka, lepši ne postoji! Srećo, divnijeg poklona za sve pare ovog sveta ne možeš da ga kupiš! Eto ga, porastao, već pomalo hoda i doziva: ma-ma, ta-ta…

Prošlog 1. januara Puzovići su krunisali 12 godina dugu i tešku borbu za potomstvo, verom i istrajnošću porazili sterilitet i sve muke i loše prognoze koje su se pred njih, željnima da po svaku cenu – a materijalno ona nije bila mala – postanu roditelji, isprečile. Njihova Sunčica, njihov ceo svet, rođena je kao prva beba iz Užica u 2018. O pobedi Puzovića i njihovoj ćerki pisao je tada „Blic“.

Mala Sunčica rođena je kao prva beba iz Užica 2018.godine
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA
Mala Sunčica rođena je kao prva beba iz Užica 2018.godine

– Nisam mogla da verujem koliko je priča o Sunčici izazvala pozitivnih komentara. U prodavnici, na ulici, u dečjem dispanzeru zaustavljali su nas znani i neznani i čestitali. Mnogi su bukvalno plakali – priča nam godinu kasnije Valentina Puzović.

A to što je Užičane navelo da čestitaju srećnim roditeljima oni više nego zaslužuju. Sunčicu su dobili posle petog pokušaja vantelesne oplodnje.

– Nekoliko godina smo pokušavali da dobijemo dete prirodnim putem, ali nije vredelo. Pamtim kada mi je doktor rekao: „Šanse su vam jako male i sa vantelesnom oplodnjom zbog disbalansa hormona možda tek pet odsto“. I to je šansa, odgovorih njemu i ubedih sebe da se ne predajem, neko nema ni toliko – pričao je Dušan za „Blic“ o počecima bitke iz koje je izvojevana Sunčica.

Kad je Valentina operisala štitnu žlezdu, šanse da postane majka su se dodatno umanjile, ali ne i njena i Dušanova želja da se bore dok i jedan promil verovatnoće postoji. Posle neuspelog pokušaja vantelesne oplodnje u Valjevu, usledio je još jedan pokušaj, takođe bez željenog ishoda, ali i bez predaje Puzovića. Usledilo je godinu i po pauze da bi se Valentinin organizam pripremio za nove cikluse.

– Posle laboratorijskih nalaza i rezultata svega mogućeg što postoji u čoveku, u šali smo pričali da, ako ne uspemo, možemo otići kao prvi putnici na Mars bez lekarskog pregleda jer smo sve analize obavili. Ubrzo je stigao novi problem, supruga je dobila i trombofiliju, poremećaj krvi koji je dodatno otežao situaciju – seća se svega Dušan.

Osim njihove žarke želje, niotkuda ničeg nije bilo da je optimizmom potkrepi osim reči ohrabrenja. Bili su Puzovići tad tek na pola drame. A ona je srećnom ishodu naslutila kad je profesorka dr Svetlana Vujović u Beogradu uspela Valentini da reguliše hormonski status i rešila preduslov da Užičanka zatrudni.

Svojom pričom Puzovići su htele da ohrabre i druge parove
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / PRIVATNA ARHIVA
Svojom pričom Puzovići su htele da ohrabre i druge parove

Treća vantelesna oplodnja bila je u Pragu. Dobre vesti su došle iz Češke i trajale šest nedelja – dok Valentina nije imala spontani pobačaj.

– Bio je to težak udarac za nas, ali nije nas naveo da ustuknemo. Krenuli smo iznova, u novi ciklus, zanemarivši one procente šanse koje su nam davali, a koji su bili sve manji i manji. Pusti prognoze, govorili smo jedno drugom, ništa one ne znače ako mi žarko želimo dete i istrajemo da ga dobijemo – kažu Puzovići.

Između trećeg i četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje nove nedaće – Valentini se pojavljuju polipi. Odstranili su ih joj dva puta u roku od sedam dana.

– Kad je Valentina po drugi put otišla u Prag i ponovo na istoj klinici ostala trudna, setio sam se reči dr Rada Markovića, užičkog ginekologa: „Hrabro, samo napred, guraćete vi dečja kolica jednog dana“. Nedelja za nedeljom i sve je dobro išlo do osme nedelje, a onda opet spontani pobačaj i novi šok – prenosi Dušan.

Novac koji su potrošili za sve ovo vreme supružnici iz Užica nikada nisu sabrali. Sitniš, a sve te hiljade evra su ništa u poređenju sa njihovom srećom kojom ih je ogrejala Sunčica, ne broji se.

– Možda bi većina tu digla ruke, ali mi smo se dodatno osokolili, shvativši koliko smo blizu željenom cilju – pričaju Puzovići.

Peti pokušaj vantelesne oplodnje, treći put u Pragu, treći put je Valentina trudna. Veliki četvrtak 2017.

– Brzo nas je poklopio novi nemir jer, rekoše lekari, gestacijski mešak je bio nepravilan, što je indikacija za spontani pobačaj. Nove strepnje, novi strah od svakog ultrazvuka, grča u stomaku, odlaska na kontrolu. Nedelja za nedeljom, mesec za mesecom… Istrajasmo, Valentina i ja, dobismo dete – sa istom iskrom sreće govori otac male Sunčice kao onog dana kada se rodila.

I sad kad vrate film unazad, shvate da je njihova borba i bila filmska.

– Ne može se njen ishod, naša Sunčica, porediti ni sa čim drugim. Nema te cifre za koju možeš platiti ugođaj deteta koje raste, hoda, zove te mamom. Puna je energije, ali nije velika pričalica. Letos je naše Sunce videlo i sunce Crnogorskog primorja, vodili smo je desetak dana na letovanje da sebi damo oduška – o ćerki će Valentina.

Nisu svoju dramu, rekoše Puzovići, pričali da bi se o njima pročulo. Nego da njihova Sunčica bude putokaz istrajnosti svima koji se lome da li nastaviti borbu za potomstvo ili se iz nje, zauvek poražen, povući.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/naslovna:privatna arhiva

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

POKS će predložiti Skupštini da razmotri da nepušači u Srbiji imaju duži odmor

Oglasna Tabla

Užice za odbranu svetinja: Moleban i litija u znak podrške SPC u Crnoj Gori (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 18. januar

Oglasna Tabla

Данас је Крстовдан

Oglasna Tabla

Matija Bećković je najtačnije opisao svu veličinu patrijarha Pavla

Oglasna Tabla

I Lazić iz Radničkog se vraća u svoj grad i klub

Oglasna Tabla

Preminuo povređeni radnik iz Ivanjice

Oglasna Tabla

Titove dugove plaćaćemo još dve decenije: Evo kome Srbija najviše duguje

Oglasna Tabla

Stiže vetar koji će rasterati maglu, temperatura do 9 stepeni

Oglasna Tabla