OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Vakcinisali ste se – kada bi trebalo da proverite antitela?

Da li si primio vakcinu, koju, koliko antitela ti imaš? Ta pitanja se najčešće sreću na društvenim mrežama u današnje vreme. Na njih je odgovore dala dr Marija Gnjatović, istraživač saradnik Instituta za primenu nuklearne energije INEP.

Sinofarm bezbedan

“Sinofarm je vrlo bezbedna vakcina koja razvija antitela, s tim da je potrebno da prođe minimum dva nedelje od revakcine. Od 100 testiranih, samo dve osobe nisu razvile antitela, ali postoji šansa i da se to dogodi”, istakla je Gnjatović za Jutro Prve TV.

Očekuje se da imunitet nakon Sinofarm vakcine traje i do dve godine, a kada je u pitanju nivo antitela, ova vakcina se dobro pokazala.

“Vrednosti antitela kod Sinofarm vakcine su vrlo slične Fajzerovoj, koju smatramo najboljom kada je to u pitanju”, dodaje Gnjatović.

Kada bi trebalo da proverite antitela?

Ukoliko neko želi da vidi da li ima antitela posle vakcine, trebalo bi da sačeka ipak nekoliko nedelja nakon revakcinacije pa da to proveri. Takođe, nakon prve doze je moguće i da imunitet oslabi, pa se preporučuje još veći oprez.

Ljudi se često pitaju kako se zaraze nekoliko dana nakon imunizacije, ali to je vrlo očekivano. Sada se paralelno odvija vakcinacija i virus kruži, pa je to razlog, objašnjava.

“Od druge nedelje nakon vakcine, možemo se osećati malo bezbednije, ali razbolevaće se ljudi. Ne postoji apsolutna zaštita”, naglasila je Gnjatović.

Fajzer, Astrazeneka, Sputnjik V…

Istina je da Fajzerova vakcina najbrže stvara antitela. Ipak, veoma često to bude i maksimum. Kod Sinofarmove vakcine, antitela se nešto sporije stvaraju, ali kada se podigne njihov nivo, gotovo da nema razlike između maksimalnog nivoa antitela kod te i Fajzerove vakcine.

I vakcina kompanije Astrazeneka je sasvim bezbedna, smatra Gnjatović.

“Astrazeneka i Sputnjik V su slične vakcine, a najnovija istraživanja su pokazala da prva doza Astrazeneka vakcine pruža zaštitu od 95 odsto”, naglašava.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potresna ispovest Ivane iz Užica: Tata mi je dva puta dobio koronu, prvi put je jednom kinuo. Drugi put je umro

Oglasna Tabla

Ove nedelje pojačana kontrola prekoračenja brzine, od srede “Spid maraton”

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 20. april

Oglasna Tabla

Narodna stranka: Iskopavanje litijuma ugrožava celu Srbiju

Oglasna Tabla

Kon: U Beogradu se skoro stiglo do kolektivnog imuniteta

Oglasna Tabla

Najbolje užičko – Dejan Petrović, ambasador srpske trube

Oglasna Tabla

Vodostaj Zovinskog jezera u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta

Oglasna Tabla

Ko je bila najstarija srpkinja koja je preminula u 109. godini: Nadežda se družila sa Desankom Maksimović, nije pila ni pušila

Oglasna Tabla

Hleb treba poštovati: Snažne reči patrijarha Pavla promeniće vas iz korena

Oglasna Tabla